Hummus – reteta clasica
Ma gandeam in timp ce eram impreuna cu familia la masa ca atunci cand o sa va povestesc reteta nu o sa stiu sa va spun pentru cate portii este cantitatea din reteta de mai jos. Da… asa este chiar nu stiu. Pentru ca am facut hummus dintr-o jumatate de kilogram de naut uscat si a iesit destul, dar dupa masa din seara acesta a ramas surprinzator de putin. Si noi am fost doar trei la masa.
Cred ca pofta a fost mare :).
Aveam solicitari de aproape 2 saptamani pentru hummus si mereu gaseam cate o scuza. Ba ca nu l-am lasat la hidratat, ba ca nu am suficient timp sa-l fierb. Si asta pentru ca trebuie hidratat timp de 10-12 ore si fiert aproximativ 2 ore. Dar daca va organizati putin il puteti lasa peste noapte in apa si sa-l fierbeti a doua zi.
Eu asa am facut, in cele din urma cand nu am mai scapat de glumele care erau deja de neevitat: “- Ce bun a fost hummusul :)”
Il gatim deseori in familie, mai ales ca poate sa fie si o varianta de aperitiv pentru intalnirile cu prietenii. Nu uitati lipiile si neaparat sa-i faceti alaturi si o salata de patrunjel. Reteta de tabbouleh o gasiti AICI.
Exista diverse retete de hummus dar noua ne place in varianta cea mai simpla. Naut cu tahini(pasta de susan), usturoi, ulei de masline si lamaie. Daca sariti peste etapa cu fiertul nautului si il folositi pe cel fiert deja la conserva, atunci reteta este si mai usoara si la indemana.
Pasta de naut cu tahini: Hummus
Hummus
Ingredients
- 500 g naut uscat
- 1 lamaie
- 5-6 catei de usturoi
- 2 lingurite de pasta de susan-tahini
- 60 ml ulei de masline
- sare dupa gust
Instructions
Lasati nautul intr-o cratita acoperit cu apa (sa-l acopere ceva mai mult deoarece isi va mari volumul) timp de 10-12 ore.
Dupa acest timp aruncati apa si puneti-l din nou cu apa, la foc mic . Dupa primul clocot strecurati-l si adaugati alta apa fierbinte.
Fierbeti timp de aproximativ 2 ore pana cand bobul de naut este patruns. Gustati-l.
Daca apa scade pe parcursul timpului de fierbere mai adaugati apa. La sfarsit sa ramana suficienta apa cat sa-l acopere bine.
Dupa ce este fiert scurgeti apa si pastrati-o.
Pasati boabele cu blenderul vertical pana obtineti o pasta fina. Adaugati din cand in cand din apa in care a fiert pana la consistenta dorita.
Asezonati cu sare, pasta de tahini si usturoiul zdrobit (puneti-l treptat si gustati; in functie de marimea cateilor puteti sa puneti mai putini sau mai multi)
Frecati pasta obtinuta cu uleiul de masline si zeama de la lamaie pe care o puneti tot treptat (in functie de marime si de cat de zemoasa este lamaia sau in functie de gustul fiecaruia este posibil sa nu o puneti toata sau sa fie necesar sa completati)
3 Comments
Mancare de naut cu spanac si rosii
April 4, 2019 at 10:31 am[…] Iar dacă tot am vorbit de năut și hummus, pentru pofticioși ca mine 🙂 pun aici și rețeta de Hummus […]
Lipii de casă- rețeta mea rapidă de lipii fără drojdie
June 5, 2019 at 5:31 pm[…] umplute cu hummus și bastonașe din legume: castraveți și […]
Hummus cu dovleac copt | Masa in Familie
October 11, 2019 at 12:23 pm[…] ne place tare mult hummus-ul clasic, așa că de ce nu și unul cu dovleac copt. Eram aproape sigură că o să fie super […]