Gustari/ Retete fara Carne

Tartă cu ceapă caramelizată

tarta cu ceapa caramelizata

Îmi este destul de clar că îmi plac rețetele cu multă ceapă. Mă gândesc și acum cu plăcere la stufatul de ceapă verde și verdețuri pe care nu l-am mai mâncat de câțiva ani. Sau la mâncărica de ceapă uscată pe care o făcea mama în copilărie.

Apoi orice mâncare pe care o faci începe cu ” 2-3 cepe”, nu? Și după aceea o lista mai scurtă sau mai lungă de ingrediente, dar cu siguranță o mâncare clasică sau o ciorbă o facem cu ceapă.

De curând am făcut și o salată de cartofi cu ceapă caramelizată, un fel de salată orientală. Yummy 🙂

Mai aveam pe lista de rețete de încercat și o tartă cu ceapă caramelizată. Doar citeam lista și îmi imaginam cum o să fie. Un aperitiv, o gustare sau cum a fost pentru noi astăzi, prânzul. Am pus alături o salată de spanac proaspăt, a fost un deliciu.

Tartă cu ceapă caramelizată

tarta cu ceapa

Tarta are la bază un aluat rapid făcut în robotul de bucătărie din faină, unt și ou. Un strat generos de ceapă călită și deasupra un amestec de ou, iaurt și brânzeturi. Eu am făcut acest amestec spumos, am bătut bine albușul și am adăugat restul ingredientelor peste. În plus, am încercat sa încorporez ușor amestecul spumos de ou printre ceapa caramelizată pusă deja peste aluatul copt.

După ce am copt tarta, cu greu am reușit să ne abținem să nu o tăiem așa fierbinte. A fost foarte bună și simplă, dar nouă ne-a plăcut mai mult cu salată verde.

xoxo,

Laura

tarta ceapa
emmentaler

Tartă cu ceapă caramelizată

Ingredients

  • Blat:
  • 300 g făină
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 75 ml apă rece
  • Umplutura ceapă:
  • 750 g ceapă albă sau roșie (sau combinată)
  • 75 ml ulei
  • sare, piper și cimbru
  • 3 ouă
  • 1-2 linguri iaurt
  • 100 g brânză emmentaler (eu am folosit emmentaler Delaco )

Instructions

1

Începi cu ceapa care trebuie caramelizată. Curată și taie ceapa julien. Pune într-o tigaie uleiul și adaugă ceapa. Călește ceapa până când aceasta devine moale. Condimentează cu sare, piper și cimbru. Lasă ceapa să se răcească.

2

Pune în robotul de bucătărie faina și untul rece tăiat bucăți. Mixează și după ce aluatul devine sfărâmicios adaugă oul, apa rece și un praf de sare. Mixează iar până se formează o bilă de aluat. Învelește aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider 30 minute.

3

Bate albușurile spumă, adaugă gălbenușurile, iaurtul și brânza emmentaler rasă.

4

Întinde aluatul în formă dreptunghiulară și apoi pune-l în tavă (eu am folosit o formă de tarta de 23x12 cm). Taie excesul de aluat. În acest moment poți sa coci baza pentru tartă, pune o foaie de copt deasupra și câteva boabe de fasole peste ea, pentru a nu permite aluatului să se umfle. Coace aluatul timp de câteva minute (10-15) la 180 C.

5

Întinde peste aluat ceapa și deasupra amestecul de brânză și ouă. Cu o furculiță încearcă să faci loc printre ceapa și amestecului de ou.

6

Dă tava iar la cuptor la 180 C și coace până când se rumenește frumos. Eu am copt tarta 20 minute cu încălzire sus și jos și încă 10 minute pe funcția încălzire jos.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply