Tocanita de cartofi cu chorizo
Noi ce mai mancam astazi? Cred ca v-ati pus foarte des intrebarea aceasta. Si atunci incep cautarile. Cautam idei peste tot, internet, prieteni sau restaurante. Ne aducem aminte ca am mancat ceva bun undeva si am vrea sa incercam acel fel de mancare acasa. In plus mai facem si un consiliu de familie 🙂
Cautam idei neavand nici cel mai mic indiciu sau pornind de la un ingredient principal pe care il avem deja si dorim sa aflam cu ce am putea sa-l combinam. Eu cel putin asa fac pana gasesc mancarea perfecta pentru gustul si pofta din ziua respectiva.
Avand in frigider carnati chorizo am pornit cautarile sa vad cum as putea sa-i prepar. Atunci au aparut cateva variante : cartofi, naut, linte, orez. Am tinut cont si de recomandarile familiei si am ales cartoful .
Deci tocanita de cartofi cu chorizo sa fie
Imi aduc aminte ca mama imi spunea ca mancarica de cartofi pe care o facea strabunica mea nu continea decat ceapa, cartofi si boia de ardei. Bunicii si strabunicii mei faceau aceasta boia acasa, uscand ardeii si macinandu-i la moara. Oare ei mancau sanatos? 🙂 Un subiect din ce in ce mai abordat in zilele noastre.
Astfel am ales sa fac reteta ardeleneasca de tocanita de cartofi dar sa o adaptez si sa ii adaug niste carnati de origine spaniola – chorizo. Desigur puteti sa faceti cu orice tip de carnati sau chiar si fara.
Noi i-am asortat si o salata de sfecla rosie
Tocanita de cartofi cu carnati
Ingredients
- 1 kg cartofi
- 2 cepe mari
- 1 morcov mare
- 125 g carnati ( eu am folosit chorizo)
- 30 ml ulei
- sare si piper dupa gust
- 1 lingurita de boia dulce
- cateva fire de patrunjel
Instructions
Curatati si spalati legumele.
Taiati ceapa julienne si morcovul rondele si caliti-le intr-o oala in care ati pus uleiul, timp de 1-2 minute
Adaugati carnatul taiat rondele si mai lasati pe foc 1-2 minute
Puneti acum si cartofii taiati felii mari.
Asezonati cu boia, sare si piper
Completati cu apa cat sa acopere cartofii (dar nu foarte multa caci veti obtine un sos subtire) si lasati totul la fiert pana cand cartoful este gatit.
Folositi un capac in timpul fierberii si lasati oala la foc mediu. Daca vi se pare ca are foarte mult sos puteti sa renuntati la capac si astel se va mai evapora din apa adaugata.
La sfarsit puneti patrunjelul tocat marunt. Lasati- o acoperita cu un capac sa se raceasca, aromele se vor intensifica si sosul se va ingrosa!
Nu fierbeti cartofii prea mult caci se vor zdrobi, sau daca va plac puteti face asta. Eu ii prefer intregi in farfurie .
No Comments