Dulciuri

Tort de ciocolată

tort de ciocolata

Am pornit de la rețeta mamei și am făcut un blat pufos de cacao, pe care apoi l-am însiropat. I-am pus o cremă de ciocolată făcută în maxim 5 minute, o cremă din mascarpone cu ciocolată și smântână pentru frișcă. A ieșit un tort de ciocolată însiropat delicios!

Cantitățile de mai jos sunt pentru un tort micuț pentu că suntem 3 în familie, dar dacă vrei un tort mai mare poți dubla cantitățile. Coace blaturile separat doar.

tort

Blat cacao:

 • 4 ouă
 • 75 g zahăr
 • 60 g făină
 • 15 g cacao
 • 1 linguriță praf de copt
 1. Încălzește cuptorul până la 180C.
 2. Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile spumă cu zahărul. Când acestea sunt gata adaugă gălbenușurile amestecate cu un strop de sare.
 3. Pune ingredintele uscate într-un bol. Adauga-le treptat peste ouăle spumă și amestecă compoziția foarte ușor, de jos în sus cu o spatulă, ca să nu se lase aluatul.
 4. Tapetează o formă de tort de 20 cm cu hârtie de copt și un strop de ulei.
 5. Toarnă compoziția în tava de tort și coace blatul. Este gata atunci când nu se mai ia aluat pe scobitoare.
 6. După ce este gata blatul, mai lasă-l în cuptor încă 5 minute, cuptorul închis, ușa întredeschisă.
 7. Scoate blatul din formă și lasă-l pe raftul de racire.
tort de ciocolata insiropat

Sirop:

 • 50 g zahăr
 • 200 ml apă
 • Arome: rom și vanilie
 1. Pune zahărul într-o cratita mică și caramelizează-l. Când este topit adaugă apa (cu grija să nu sară pe tine). Mai fierbe siropul până când se topește zahărul.
 2. Pune la final aromele dorite, rom, vanilie.

Cremă ciocolată:

 1. Pune toate îngredintele în bolul mixerului și amestecă până când crema se întărește. Începi de la o viteză mică spre mare. Dacă crema mascarpone rămâne pe paleta mixerului, oprește mixerul și îndepărteaz-o, se va amesteca mai ușor cu smântâna. Tips: Ingredintele trebuie să fie reci, de la frigider. Nu bate foarte mult crema, frișca se poate lăsa dacă este bătută în exces.

Ganache ciocolată:

 • 125 g ciocolată neagră
 • 100 ml smântână pentru frișcă
 1. Rupe în bucăți ciocolata neagră și toarnă peste ea smântâna pentru frișcă bine încălzită (adusă la punctul de fierbere). Amestecă cu un tel până se dizolvă toată ciocolata. O sa fie o glazură moale, dar o mai lași sa se răcească, astfel vei obține consistența potrivită. Ca să nu curgă toată de pe tort, încearcă să vezi cum curge din lingură, și dacă se scurge încet este numai bună de pus pe tort (nu pune multă glazură pe marginea tortului, lasă să se scurgă doar puțin).
tort ciocolata

Asamblare tort:

 1. Taie blatul de ciocolată (atunci când s-a răcit) în două.
 2. Însiropează primul blat, adaugă jumătate din cremă, pune iar blat și restul de cremă.
 3. Toarnă glazura de ciocolată și decorează tortul cu flori comestibile, ciocolată sau fructe. Eu am trasat niște dungi peste glazura de ciocolată când încă era proaspat pusă pe tort.

xoxo,

Laura

Tort cu cremă de ciocolată albă și neagră

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply