Oare există tortul perfect? Da, dar cu siguranță perfecțiunea este una pentru mine și alta pentru tine. Pentru ca mie îmi place ciocolata, și poate că ție îți place vanilia. Eu consider perfect acel tort care îmbină gusturile de ciocolată și cacao, are un blat fără sirop, dar totuși ușor umed. Tu poate adori torturile din bezea cu frișcă și fructe.
Dacă totuși iubești ciocolata și îți place la nebunie gustul puțin amărui al ciocolatei negre atunci o să-ți placă cu siguranță acest tort.
Tort cu cremă de ciocolată albă și neagră
Este un tort cu blat cu dens de cacao, fără a fi îmbibat cu sirop. Dacă o întrebi pe mama, cu siguranță o să-ți spună că nu așa se face un tort. Toate blaturile de tort pe care le făcea ea erau cu multe ouă și bine, bine însiropate. Blaturi din pandișpan, crescute frumos și mai apoi puse în tort cu sirop de caramel, rom sau vanilie.
În schimb, mie îmi plac aceste foi dense pentru tort, fără prea multe ouă, fără sirop, doar cu cremă.
După 24 de ore de la montarea tortului, crema a reușit să se îmbine perfect cu blatul. Crema de ciocolată albă, frișcă și mascarpone este ușor mai moale la început, dar după ce stă la rece va ajunge la consistența potrivită.
Glazura din ciocolată neagră și smântână care învelește tortul este fină și ușor amăruie și completează foarte bine gustul tortului.
Eu m-am decis. Acesta o să fie tortul nostru pentru masa de Crăciun.
Dacă te-am convins și pe tine să-l încerci, îți las rețeta mai jos. Sărbători frumoase în familie!
Tort cu cremă de ciocolată albă și neagră
Ingredients
- Blat: (ingrediente pentru doua blaturi)
- 240 g făină
- 65 g cacao
- un praf de sare
- 200 g zahăr
- 1 linguriță praf de copt
- 120 ml ulei
- 2 ouă
- 120 ml lapte bătut
- 240 ml lapte dulce
- vanilie
- Cremă ciocolată albă:
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 200 g mascarpone
- 120 g zahăr pudră
- 200 g ciocolată albă
- 100 ml smântână pentru frișcă
- Glazură ciocolată neagră:
- 125 g ciocolată neagră
- 100 ml smântână pentru frișcă
- Decor: fructe
Instructions
Începi cu foile de tort, ingredientele de mai sus sunt pentru două blaturi de tort pe care mai apoi le vei tăia în doua. Vei avea astfel 4 bucăți de blat. Dacă nu ai două tăvi pentru tort de aceeași dimensiune (ca să coci simultan blaturile), împarte cantitățile de mai sus în două și amesteca-le separat pentru a coace blaturile pe rând (eu așa am procedat).
Pentru blat: Amestecă ingredientele uscate: faina, cacaua, praful de copt, sarea.
Într-un alt bol amestecă cu un tel zahărul, oul și uleiul. Apoi adaugă laptele bătut, laptele dulce și vanilia.
Pune peste amestecul de ingrediente umede, ingredientele uscate și cu telul omogenizează compoziția.
Toarnă aluatul în tava pentru tort (tavă cu margine detașabilă, tapetată cu hârtie de copt doar în partea de jos și cu ulei). Nivelează compoziția în tavă și pune-o în cuptorul încins la 175 C, timp de aproximativ 20 minute. Încearcă cu o scobitoare să vezi dacă este copt blatul.
După ce ai scos blatul din cuptor, lasă-l în tava să se răcească timp de 20 minute. Scoate-l pe un grătar special pentru prăjituri și lasă-l să se răcească complet.
Procedează la fel cu blatul numărul doi (acest pas nu este necesar dacă ai avut două tăvi în care să coci simultan cele doua blaturi)
Pentru crema de ciocolată albă: Rupe bucăți mici 200 g ciocolată albă. Toarnă peste ea 100 ml smântână pentru frișcă pe care ai încălzit-o foarte bine (adusă la punctul de fierbere). Amestecă-le până se topește ciocolata. Las-o să se răcorească puțin.
Între timp poți să bați restul de smântână pentru frișcă cu zahărul pudră (smântâna să fie rece de la frigider). După ce ai obținut frișca și s-a întărit suficient, adaugă mascarpone și mixează iar crema. La sfârșit adaugă ciocolata topită. Crema o să fie ușor moale atunci când o faci. Mai las-o la frigider o oră înainte sa montezi tortul.
Taie blaturile în două. Dacă blaturile sunt ușor crescute în mijloc, taie surplusul.
Montează tortul: blat, cremă, blat, cremă și tot așa până termini toate foile. Îmbracă-l în aceeași cremă de ciocolată albă. Pune-l la rece pentru câteva ore sau până a doua zi, când poți adăuga glazura.
Pentru glazura de ciocolată neagră: rupe în bucăți ciocolata neagră și toarnă peste ea smântâna pentru frișcă bine încălzită (adusă la punctul de fierbere). Amestecă cu un tel până se dizolvă toată ciocolata. O sa fie o glazură moale, dar o mai lași sa se răcească, astfel vei obține consistența potrivită. Ca să nu curgă toată de pe tort, încearcă să vezi cum curge din lingură, și dacă se scurge încet este numai bună de pus pe tort (nu pune multă glazură pe marginea tortului, lasă să se scurgă doar puțin).
Eu am trasat niște dungi peste glazura de ciocolată și l-am decorat cu fructe.
No Comments