Dulciuri

Tort cu dovleac și nuci caramelizate

tort-cu-dovleac-si-crema-de-branza

A doua rețetă cu dovleac pe care mi-am propus-o a fost una dulce. Un tort cu dovleac și nuci caramelizate.

Dacă la rețeta de hummus cu dovleac mă așteptam să-mi placă, aici nu mai eram atât de sigură. Dar am zis că vreau să încerc ceva nou, de sezon.

tort-cu-dovleac-copt-si-nuci-caramelizate

Am făcut destul de rapid tortul. Dovleacul l-am copt cu o zi înainte, așa că atunci când m-am apucat să fac tortul a fost mult mai ușor. Am amestecat rapid toate ingredientele pentru blat și în câteva minute era deja în cuptor. Cât timp blatul era la cuptor am caramelizat nucile ca să aibă timp să se răcească și să le pot transforma în cranț delicios. Am ales o cremă destul de simplă, unt și cremă de brânză.

Aromele acestui tort s-au îmbinat perfect: dovleac, scorțișoară și portocală (am ales lichior de portocale, nu vanilie). Și texturile s-au potrivit la fel de bine: blatul umed, crema fină de brânză și cranțul din nuci caramelizate.

Tort cu dovleac, cremă de brânză și nuci caramelizate

tort-cu-dovleac-copt

Rezultatul? Foarte, foarte bun. O surpriză atât de plăcută, nu mă așteptam. Prima degustare a fost la ședința foto. Și copilul a fost cel mai nerăbdător. A fugit cu farfuria din mini studioul meu de lucru, iar din camera alăturată s-a auzit: “Hmm…este foarte bun” Ooo a trecut primul test. Să vedem dacă și soțul o să spună ‘da’ , el este destul de “prețios” atunci când vine vorba de desert. Desertul perfect trebuie să aibă multă cremă și să fie ceva clasic, poate cu vanilie. Iar acest tort nu se încadra la nicio categorie. L-am servit cu o felie de tort fiind destul de sigură că o să zică că nu e chiar așa de bun, așa că nu am mai întrebat. Însă a cerut și a doua felie de tort. Asta înseamnă ca tortul acesta cu dovleac mai câștigă un vot. Happy family , happy me 🙂

xoxo,

Laura

Tort cu dovleac și nuci caramelizate

Ingredients

  • Blat
  • 300 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • un praf de sare
  • 125 ml ulei
  • 200 g zahăr brut
  • 350 g piure de dovleac (aproximativ 750 g dovleac, 1 lingură ulei și o lingură de zahăr)
  • 4 ouă
  • 1 lingură lichior de portocale
  • Crema
  • 100 g unt
  • 400 g crema de brânză ( eu am folosit Philadelphia)
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 linguri lichior de portocale
  • Nuci caramelizate
  • 100 g zahăr
  • 65 g miez de nucă

Instructions

1

Curăță și taie bucăți mici dovleacul. Amestecă bucățile de dovleac cu o lingură de ulei și una de zahăr. Pune-l într-o tavă pe hârtie de copt, într-un singur strat. Coace dovleacul până se înmoaie. Lasă-l să se răcească, pune-l în blender sau robot și fă-l piure.

2

Amestecă ingredientele uscate într-un bol: făina, praful de copt, sarea, scorțișoara.

3

Pune restul ingredientelor pentru blat într-un alt bol: piureul de dovleac, uleiul, zaharul, lichiorul de portocale și cele patru ouă. Adaugă ingredientele uscate și amestecă compoziția pentru blat.

4

Coace blatul într-o formă de tort de 20 cm, la 180 C. Încearcă-l cu o scobitoare, este făcut atunci când nu mai rămâne aluat pe scobitoare. După ce s-a răcit complet îl poți tăia în trei trei părți egale. Dacă crește puțin mai mult la mijloc îl poți egala tăind surplusul de blat.

5

Pune într-o oală zahărul pentru nucile caramelizate. Pune oala la foc mic și topește zahărul. Ai grijă să nu se ardă. Atunci când s-a topit complet adaugă nucile și ia oala de pe foc. Pune imediat nucile caramelizate să se răcească pe hârtie de copt, într-o tavă sau pe un raft de răcit. După ce s-au răcit, le zdrobești.

6

Crema: Amestecă untul și zahărul pudră cu mixerul până când amestecul devine cremos. Adaugă crema de brânză și aromele.

7

Montarea tortului: blat, cremă și cranț din nuci caramelizate , blat, cremă, cranț și iar blat, cremă și cranț.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply