Dulciuri

Prăjitură Budapesta

Prajitura budapesta

Ultima rețetă din acest an este una dulce. O prăjitură din caietul mamei de rețete, o prăjitură foarte cunoscută. Prăjitură Budapesta.

Și dacă este una dintre rețetele mamei este clar că vorbim de o prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii. Foile de cacao sunt completate de un pandișpan pufos și o cremă de unt cu aromă de rom. Deliciu!

Prăjitură Budapesta ingrediente:

Prajitura_budapesta

Foi cacao:

  • 150 g unt Elle&Vire
  • 100 g zahăr
  • 1/2 linguriță bicarbonat stins cu 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 35 g cacao
  • 300g făină
  • 100 ml lapte
  • 1 ou
  • făină pentru pudrat atunci când întinzi foile în tavă

Cum se fac foile de cacao:

  1. Pune untul la temperatura camerei cu zahărul și bate-l cu mixerul până devine cremos. Adauga oul și amestecă.
  2. Într-un bol mic amestecă bicarbonatul cu zeama de lămâie.
  3. Pune ingredinetele uscate într-un bol.
  4. Adaugă în bolul mixerului peste unt, zahăr și ou: bicarbonatul stins și treptat și alternativ, laptele și amestecul de făină și cacao. Când ingredientele se amestecă vei obține un aluat.
  5. Împarte aluatul în două și întinde fiecare parte pe dosul unei tăvi mari, pe hârtie de copt pe care o pudrezi cu făină. Vei coace aceste două foi subțiri de cacao la 180 C, timp de aproximativ 8 minute dacă aluatul este întins subțire (depinde de dimensiunea tăvii). Atenție la timpul de coacere, se pot arde foarte ușor.

Pandișpan:

  • 7 ouă
  • 50 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 150 g făină

Cum se face pandișpanul:

  1. Separă albușurile de galbenuș. Bate albușurile cu mixerul. Adaugă jumatate din cantitate de zahăr.
  2. Freacă gălbenușurile cu restul de zahăr si zahărul vanilat.
  3. Cand albușul este bătut bine adaugă gălbenușurile.
  4. La sfârșit pune făina și amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus.
  5. Pune compoziția în tava cu hârtie de copt. Coace pandișpanul la 180 C până se rumenește.
prajiturabudapesta

Cremă:

  • 500 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 75 g făină
  • 250 g unt Elle&Vire
  • rom

Cum se face crema:

  1. Amestecă cu telul într-o cratiță zahărul, făina și laptele fără să facă cocoloașe. Pune crema la foc mic și amestecă continuu până se îngroașă.
  2. Lasă crema să se răcească complet.
  3. Pune în bolul mixerului untul la temperatura camerei. Adaugă treptat crema fiartă și amestecă.

Glazură ciocolată:

  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 150 g ciocolată neagră

Cum se face glazura:

  1. Încălzește bine smântâna. Toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata bucăți mici. După 2-3 minute amestecă ușor ciocolata până se topește.
prajitura cu foi

Asamblarea desertului: pune o foaie de cacao, cremă, pandișpan, cremă, cealaltă foaie de cacao și glazura imediat ce s-a topit ciocolata.

xoxo, Un An Nou așa cum îți dorești!

Laura

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply