Ultima rețetă din acest an este una dulce. O prăjitură din caietul mamei de rețete, o prăjitură foarte cunoscută. Prăjitură Budapesta.
Și dacă este una dintre rețetele mamei este clar că vorbim de o prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii. Foile de cacao sunt completate de un pandișpan pufos și o cremă de unt cu aromă de rom. Deliciu!
Prăjitură Budapesta ingrediente:
Foi cacao:
- 150 g unt Elle&Vire
- 100 g zahăr
- 1/2 linguriță bicarbonat stins cu 1 linguriță zeamă de lămâie
- 35 g cacao
- 300g făină
- 100 ml lapte
- 1 ou
- făină pentru pudrat atunci când întinzi foile în tavă
Cum se fac foile de cacao:
- Pune untul la temperatura camerei cu zahărul și bate-l cu mixerul până devine cremos. Adauga oul și amestecă.
- Într-un bol mic amestecă bicarbonatul cu zeama de lămâie.
- Pune ingredinetele uscate într-un bol.
- Adaugă în bolul mixerului peste unt, zahăr și ou: bicarbonatul stins și treptat și alternativ, laptele și amestecul de făină și cacao. Când ingredientele se amestecă vei obține un aluat.
- Împarte aluatul în două și întinde fiecare parte pe dosul unei tăvi mari, pe hârtie de copt pe care o pudrezi cu făină. Vei coace aceste două foi subțiri de cacao la 180 C, timp de aproximativ 8 minute dacă aluatul este întins subțire (depinde de dimensiunea tăvii). Atenție la timpul de coacere, se pot arde foarte ușor.
Pandișpan:
- 7 ouă
- 50 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 150 g făină
Cum se face pandișpanul:
- Separă albușurile de galbenuș. Bate albușurile cu mixerul. Adaugă jumatate din cantitate de zahăr.
- Freacă gălbenușurile cu restul de zahăr si zahărul vanilat.
- Cand albușul este bătut bine adaugă gălbenușurile.
- La sfârșit pune făina și amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus.
- Pune compoziția în tava cu hârtie de copt. Coace pandișpanul la 180 C până se rumenește.
Cremă:
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 75 g făină
- 250 g unt Elle&Vire
- rom
Cum se face crema:
- Amestecă cu telul într-o cratiță zahărul, făina și laptele fără să facă cocoloașe. Pune crema la foc mic și amestecă continuu până se îngroașă.
- Lasă crema să se răcească complet.
- Pune în bolul mixerului untul la temperatura camerei. Adaugă treptat crema fiartă și amestecă.
Glazură ciocolată:
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 150 g ciocolată neagră
Cum se face glazura:
- Încălzește bine smântâna. Toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata bucăți mici. După 2-3 minute amestecă ușor ciocolata până se topește.
Asamblarea desertului: pune o foaie de cacao, cremă, pandișpan, cremă, cealaltă foaie de cacao și glazura imediat ce s-a topit ciocolata.
xoxo, Un An Nou așa cum îți dorești!
Laura
No Comments