Gata in 30 minute

Mămăligă cremoasă cu brânză, mangold și ouă

Mamaliga_cremoasa_cu_branza_mangold_si_ou

Coșul cu care merg de obicei la piață este plin cu legume. L-am lăsat pe blatul din bucătărie să mă inspire. O conopida mare, alba, roșii, cred că printre ultimele roșii românești de anul acesta, morcovi, o salata altfel colorată, verde închis spre maro, cu frunze micuțe adunate într-un mănunchi ca într-un buchet de flori executat de un florist iscusit și un buchețel de mangold.

Mangoldul este sfecla elvețiană sau sfecla de frunze. Nu l-am încercat pana acum, dar era atât de frumos în piață, pe taraba plină de verdețuri încât m-a convins să-l cumpăr.

Se gătește la fel ca spanacul, dar nu vreau un preparat clasic. Mă gândesc cu ce ingredient pe care îl am deja în cămară aș putea să-l combin. Sa fie paste, cușcuș,  mălai, brânzeturi, poate ceapă roșie sau praz.

Hmmm… Văd deja mămăliguța aburindă, o mămăligă moale cu unt, brânză de burduf, smântână și deasupra un sote de mangold cu ceapă roșie și foarte puțin usturoi. O să completez aceasta imagine cu un ou poșat, un ou românesc, făcut în apă. Gălbenușul moale o sa se întindă peste mămăliguță și peste frunzele de mangold. Presar și câteva cristale de sare neagră deasupra și pot spune ca imaginea este completă.

Mămăligă cremoasă cu brânză, mangold și ouă

Mamaliga_cremoasa_cu_branza_mangold_si_ou

Fac mămăligă destul de des. Fac puțină și ca să nu fie mereu aceeași, plictisitoare, o combin cu diverse brânzeturi: telemea de oaie, vaca sau capră, brânză de burduf, parmezan, smântână și neapărat un cub de unt. Câteodată îi pun și spanac proaspăt tocat mărunt, îl pun la sfârșit și o mai las pe foc până când se înmoaie foarte puțin spanacul.

Am pornit de la acest preparat pe care il de obicei, dar de data aceasta frunzele o să le pun deasupra preparatului cremos din mălai și în vârful lui un ou făcut în apă.

Perfect, 30 de minute de atenție și de stat în bucătărie. Cu tot cu spălatul vaselor 😊

Mamaliga_cremoasa_cu_branza_mangold_si_ou

Mămăligă cremoasă cu brânză, mangold și ouă

Serves: 2

Ingredients

  • Mămăligă:
  • 500 ml apă
  • un praf de sare
  • 110 g mălai
  • 30 g unt
  • 60 g brânză burduf (sau telemea)
  • 60 g smântână
  • Sote Mangold:
  • 30 ml ulei
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 12-14 frunze de mangold (sau spanac)
  • sare și piper
  • Ouă românești:
  • 2 ouă
  • sare
  • apă
  • 1 lingură oțet

Instructions

1

Pune într-o cratiță apă pentru mămăligă, sarea și când apa începe să fiarbă adaugă mălaiul, în ploaie, și amestecă cu un tel. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic, aproximativ 15 minute. Mai amestecă în ea din când în când.

2

Curăță și spală legumele. Taie ceapa julien, usturoiul jumătăți, iar frunzele de mangold așa cum îți dorești.

3

Între timp, pune o oală cu apă la fiert, cu putina sare și oțet. În ea vei găti ouăle românești. Sparge ouăle, fiecare în câte un castron mic, așa le vei pune mai ușor în oala cu apă. Atunci când apa începe să fiarbă le pui în cratița și le lași câteva minute (eu le-am lăsat 3 minute).

4

Când mămăliga este gata adaugă untul, brânza și smântâna și amestecă până se topesc.

5

Sote mangold: Pune într-o tigaie uleiul, usturoiul și ceapa. Lasă-le 1-2 minute și apoi adaugă frunzele de mangold. Lasă-le la foc mic pana se înmoaie toate legumele. Asezonează cu sare și piper.mamaliga cremeasa cu branza mangold si oua

6

Așează preparatul în farfurii: mai întâi mămăliga, apoi frunzele de mangold și la sfârșit oul fiert în apă.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close