Gustari

Fasole batuta

fasole_batuta

“Fasole saltareata” dupa spusele fetitei mele 🙂

Reteta mamei de fasole batuta

A sosit vremea sa culegem primele boabe de fasole uscata. Stiu ca cel mai potrivit este sa gatim fasolea uscata in sezonul rece, dar potrivit spuselor mamei, nimic nu se compara cu gustul ei acum, proaspat culeasa. Pentru ca mi-am petrecut mai multe zile acasa alaturi de mama, am ajutat-o si impreuna am cules-o si cu grija am ales boabele din pastaile uscate. Am decis impreuna cu ea ca pe perioada in care stau acasa sa ma bucur de cateva din preparatele clasice ale copilariei. Deci astazi fasole batuta dupa reteta mamei !

Sunt multe retete de fasole batuta, cu ceapa, cu usturoi sau cu ceapa si usturoi la un loc, dar mie imi place foarte mult varianta aceasta in care adaug doar usturoi. Nu este nimic complicat, zic eu, dar “ingredientul secret” al mamei este lamaia. Da…, zeama de lamaie adaugata la sfarsit potenteaza gustul minunat al acestei salate. Bineinteles ca pentru un gust bogat fierbem fasolea cu ceapa , morcovi, radacina de patrunjel si condimente (cimbru, foaie de dafin si piper).

Fasole batuta

 

Eee … de gatit, am gatit-o, dar cum sa fac sa o conving pe fetita mea sa guste din acest minunat fel de mancare. Incerc sa o obisnuiesc cu cat mai multe gusturi oferite de natura si cu tot ce este obtinut bio in gradina bunicii. Deci provocarea zilei … fasolea batuta 🙂

Stiu ca nu am un copil mofturos, dar pana acum mi-a fost foarte greu sa o conving sa guste macar. Dar astazi am fost ajutata de povestile lui Mickey Mouse cu fasolea saltareata. Am mancat amandoua sandwich-uri cu salata de fasole “saltareata” si am topait vesele si pline de energie toata ziua :))

Ce ziceti si voi de o portie de “fasole saltareata”?

Ingredients

  • • 500 g fasole boabe
  • • 1 morcov
  • • 1 ceapa
  • • 1 radacina de patrunjel
  • • piper, sare dupa gust
  • • o crenguta de cimbru
  • • 2-3 foi de dafin
  • • 50ml ulei
  • • 1 lamaie
  • • 5-6 catei de usturoi

Instructions

1

Punem fasolea la fiert in apa rece. Dupa primul clocot se schimba apa cu alta apa deja calda.

2

Adaugam la fiert peste fasole ceapa, morcovul radacina de patrunjel si condimentele.

3

Cand boabele de fasole sunt fierte (timpul de fierbere este diferit in functie de tipul de boabe folosite si de vechimea ei) se scurge apa in care au fiert si o pastram.

4

Dupa ce am indepartat legumele (indepartarea legumelor este optionala, mie imi place sa le mixez cu totul) zdrobim boabele cu ajutorul unui mixer sau al unui robot de bucatarie.

5

Adaugam din apa in care au fiert boabele pana la consistenta dorita.

6

Dupa ce am obtinut o pasta adaugam treptat uleiul, sarea, usturoiul zdrobit si zeama de lamaie dupa gust.

7

Usturoiul, sarea si zeama de lamaie va recomand sa le aduagti treptat pentru a le potrivi perfect cu gustul dumneavoastra!

8

Servim aceasta salata pe felii de paine prajita sau proaspata!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply