Aluaturi/Paine/ Dulciuri

Cozonac floare cu ciocolată

cozonac floare cu ciocolata

Nu știu voi cum sunteți, dar mie îmi place să coc pâine sau cozonac. Fac întotdeauna cantități mici, nu fac niciodată mai mult de 1 kg pentru că îmi place să fie proaspăt și să-mi fac viața cât mai ușoară în bucătărie. Iar cu robotul de bucătărie MUM serie 2 de la Bosch chiar a fost mult mai ușor. Am pus ingredientele în bolul mixerului și am așteptat timp 10 minute ca robotul să frământe aluatul. Mai simplu de atât nici că se putea.

Anul trecut făceam cozonac în forme de brioșe, anul acesta mi-am propus un alt preparat special din aluat de cozonac. Cozonac floare cu ciocolată. Yummy

Cozonac floare cu ciocolată

cozonac floare

Ingrediente cozonac cu ciocolată:

 • 600 g făină
 • 7 g drojdie uscată
 • 50 g zahăr
 • 2 ouă
 • un praf de sare
 • coajă de lămâie sau arome
 • 50 g unt la temperatura camerei
 • 300 ml lapte călduț
 • Umplutură: 150 g ciocolată neagră, 20 g unt
 • Sfat: dacă mai trebuie mai adaugă 1-2 linguri făină sau lapte atât cât să obții un aluat ușor tare, dar pe care să-l poți frământa.
cozonac_floare

Cozonac floare

 1. Amestecă drojdia, zaharul și laptele călduț și lasă-l 10 minute. Adaugă ouăle și făina și pune aluatul la frământat . Pe mine m-a ajutat la frământat robotul de bucătărie MUM serie 2 de la Bosch.
 2. După ce făina este integrată complet în aluat adaugă și untul moale. Frământă aluatul aproximativ 10 minute. Pune aluatul la dospit într-un bol uns cu ulei. Acoperă-l cu un prosop de bucătărie sau cu folie alimentară.
 3. Când aluatul și-a dublat volumul pune-l pe blatul de lucru și împarte-l în 4 bile de aluat pe care le mai lași pe blatul de lucru încă 5 minute.
 4. Topește ciocolata cu untul la foc foarte mic sau pe baie de abur.
 5. Întinde pe rând fiecare bilă de aluat în formă de cerc cu diametrul de aproximativ 30 cm. Pune o foaie de aluat pe hârtie de copt în tavă, întinde ciocolată deasupra lăsând la margine 1 cm de aluat fără ciocolată. Adaugă pe rând foile de aluat și ciocolată, ultimul strat fiind de aluat. Mai lasă aluatul încă 5 minute si apoi îl poți tăia în formă de floare.
 6. Pune în mijlocul aluatului un pahar și apasă-l ușor pe aluat. Taie aluatul de la pahar către margine în 14-16 părți egale. Apoi răsucește câte două bucăți de aluat (fiecare bucată în sens opus) încercând să le lipești către vârf.
 7. Coace cozonacul la 190 C, încălzire jos și ventilator 20-25 minute sau până când se rumenește frumos.
cozonac ciocolata

xoxo,

Laura

Te invit și pe Instagram- Masain Familie!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply