Aluaturi/Paine

Focaccia cu ceapa

focaccia_ceapa

Focaccia cu ceapa caramelizata si cimbru

Imi place sa-mi rasfat familia  cu cele mai bune preparate sau cu dorintele si poftele fiecaruia. Daca vorbim de cele mai bune preparate atunci cred ca putem vorbi si de paine facuta in casa. Iar satisfactia pe care o ai cand faci paine acasa este pe masura.  Este adevarat ca painea pe care o sa o faci in casa nu se pastreaza proaspata la fel de mult ca cea cumparata, adica a treia zi nu mai are aceeasi prospetime, dar lucrul aceata este absolut normal deoarece paine ta nu contine aditivi alimentari.

Astazi am ales sa fac o paine aromata, traditional italiana si anune focaccia. Este foarte gustoasa si poate fi condimenta dupa preferinte cu rozmarin, cimbru, ulei de masline, masline, rosii, ceapa, usturoi, branza sau parmezan. Se face in orice fel de tava (eu am ales o tava rotunda de tarta) aluatul ajungand la o grosime de 2-3 cm dupa ce este copt.

Inlocuieste cu succes painea si noi o alegem uneori la gustare sau la micul dejun atunci cand suntem pe fuga, fara sa ne complicam foarte mult cu alte preparate. Luam o felie de focaccia si gata.

 

Reteta este simpla si nu necesita un volum mare de munca. Ceva mai mult timp dureaza dospirea aluatului care se face de doua ori. Faci cateva operatii simple si intre timp poti citi cateva pagini dintr-o carte buna sau poti savura o cafea.

Focaccia cu Ceapa

Ingredients

  • ALUAT
  • 330 g faina tip 000
  • 250 ml apa calduta
  • 10 g drojdie proaspata sau 5 g drojdie uscata
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 15 ml ulei de masline
  • CEAPA CARAMELIZATA
  • 300 -325 g ceapa alba sau rosie
  • 15 ml ulei de masline
  • 15 g unt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 2 lingurite otet balsamic
  • Va mai trebuie 5-10 g de faina pentru a presara pe aluatul pe care il punem la dospit si 10 ml de ulei pentru a unge tava in care coaceti focaccia.

Instructions

1

Punem toata faina intr-un bol si o amestecam cu sarea

2

Intr-o parte a bolulul faceti putin loc si puneti drojdia proaspata sfaramata, zaharul si putin din apa calduta. Amestecati cu o lingura si lasati bolul intr-un loc calduros sa isi mareasca volumul. In functie de calitatea drojdiei si de caldura din camera, difera timpul in care aceasta creste.

3

Amestecati acum cu restul de faina si apa calduta pana obtineti un aluat omogen. Adaugati uleiul treptat in timp ce framantati aluatul. Eu folosesc un mixer cu palete speciale pentru aluaturi si il framant aproximativ 3 minute.

4

Presarati un praf de faina deasupra aluatului si lasati-l in bol, acoperit cu un prosop, intr-un loc calduros, pana ce isi dubleaza volumul.

5

Curatati si taiati ceapa julienne. Puneti intr-o tigaie la foc mic uleui, untul (cantitatile specificate pentru ceapa caramelizata) si ceapa tocata. Le lasati pe foc pana ce ceapa devine usor aurie. Adaugati sarea, cimbrul si otetul balsamic, amestecati si stingeti focul.

6

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il puteti pune in tava in care il coaceti, unsa cu ulei

7

Intindeti aluatul cu mana si apoi cu ajutorul degetelor formati in el mici adancituri.

8

Adaugati ceapa deasupra si lasati din nou tava acoperita intr-un loc calduros

9

Dupa ce si-a dublat din nou volumul o puteti pune in cuptorul incins, la program de pizza (adica 200 C caldura din partea de jos si ventilatie) timp de 20 -25 min. focaccia cu ceapa focaccia cu ceapa

Notes

Eu am folosit o tava rotunda de tarta cu diametrul de 28 cm, dar puteti sa puneti focaccia in orice tip de tava unsa cu ulei. Chiar daca tava este foarte mare si nu aveti suficient aluat il intindeti atat cat va permite si in functie de grosimea dorita. Mie mi-a iesit dupa ce a fost coapta de 2,5 cm inaltime.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply