Aluaturi/Paine

Chifle cu unt

chifle_cu_unt

Vacanța de iarnă este aproape de final. Iar eu sunt cu gândul la zilele acelea cu jocuri și distracții bine venite după mese copioase. Familie, prieteni, pentru toți am pregătit feluri de mâncarea dragi mie. Zâmbetele lor la masă sunt cele mai mari complimente.

Începutul de an nu este ușor, mă mobilizez destul de greu. Și cred că nu sunt singura, nu?

Prima rețetă de pe blog din acest an este de fapt o amintire de vacanță. O rețetă de pâinici, mici și rumene, învelite în unt.

Chifle cu unt

chifle_cu_unt

 

chifle_cu_unt

Plănuiam o masă cu prietenii ca să “testam” produsele tradiționale din carne făcute ca-n Ardeal. Șuncă afumată, cârnați crud uscați, mușchi crud uscat și alte bunătăți pe care le punem pe masă în preajma sărbătorilor în platouri cu aperitive. Dar ce ar merge cel mai bine la un astfel de aperitiv? O pâine caldă 🙂

Pâine sau chifle. Așa mi-am propus să fac câteva chifle pufoase cu unt. Unt pe care l-am pus și în aluat, dar pe care l-am folosit și pentru a unge chiflele proaspăt scoase din cuptor. Și ce culoare frumoasă au căpătat imediat ce au fost unse cu unt. Rumene, strălucitoare și delicioase.

chifle_unt

Chifle cu unt

Ingredients

  • 450 g făină
  • 5 g drojdie uscată
  • 300 ml lapte
  • 70 g unt
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • rozmarin proaspăt
  • 10-15 g unt pentru uns chiflele

Instructions

1

Cerne făina și pune-o într-un castron. Încălzește laptele. Topește untul.

2

Într-un castron mai mic pune drojdia, zahărul, 1 lingură de făină și foarte puțin din laptele călduț, cât să faci un amestec lichid. Amestecă-l și lasă-l aproximativ 5 minute, până când începe să devină spumos (sau până crește puțin)

3

Toarnă amestecul cu drojdie peste făină. Pune sarea și restul de lapte călduț. Cu ajutorul mixerului (cu paletele pentru aluat montate) amestecă ingredientele până obții un aluat (destul de tare). Adaugă treptat untul lichid și amestecă cu mixerul până se încorporează tot untul în aluat.

4

Lasă aluatul la dospit într-un bol uns cu ulei și acoperit cu folie alimentară (pană își dublează volumul).

5

Taie aluatul în 12 bucăți, modelează bilele pe blatul pudrat cu făină sau uns cu ulei.

6

Pune bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei (lasă spațiu între ele). Adaugă rozmarinul (acesta este opțional). Lasă-le din nou la dospit.

7

Coace chiflele în cuptorul bine încins, la 200 C, până când se rumenesc.

8

După ce le-ai scos din cuptor, unge-le cu unt topit.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply