Aluaturi/Paine

Taitei de casa

taitei_de_casa

Taietei numai buni pentru o supa ardeleneasca de pui.

Taitei de casa

Trebuie sa va marturisesc ca nu cumpar fidea niciodata. Cand vine vorba de supe sau ciorbe intind repede niste taitei de casa. Stiu ca timpul este pretios dar oare sanatatea nu? Folosesc ingrediente bune si cat mai putine: oua bio si faina. Reusesc astfel sa am un produs finit de buna calitate, proaspat si sanatos.

Inca din copilarie am urmarit-o pe mama cum intindea taiteii. Atunci credeam ca e ceva tare complicat. Mai tarziu, dupa ce nu am mai locuit impreuna, o rugam la fiecare revedere a noastra sa faca supa de taitei. Inca nu indrazneam sa ma apuc sa fac si eu.

Pana cand intr-o zi am zis ca trebuie sa incerc. Mare mi-a fost mirarea sa vad ca nu este atat de greu pe cat parea. Cu telefonul la indemana am primit sfaturile necesare ca sa fac si eu aceste minunatii.

Necunoscutul intr-adevar ne sperie 🙂  Invatam experimentand, mi-am zis.

Sa va spun pasii simpli ce trebuie urmati:

  • Intr-un bol, bateti foarte bine un ou impreuna cu un praf de sare
  • Adaugati faina (aproximativ 100 g la un ou) si incepeti sa mixati bine aluatul pana cand obtineti o bila de aluat omogen. Nu adaugati toata faina deodata. In functie de dimensiunea oului puteti folosi cu 5-10 grame in plus sau in minus. Aluatul nu trebuie sa fie moale deoarece se va lipi si nu il veti putea intinde, dar nici tare caci se va intinde foarte greu.

taitei_de_casa

  • Intindeti aluatul cu ajutorul unui sucitor presarand foarte putina faina, din cand in cand sau mai bine zis atunci cand  simtiti ca se lipeste. Intorcand aluatul si pe o parte ai pe alta cand il intindeti veti evita lipirea lui.
  • Faceti foaia de taitei cat de subtire puteti sau doriti.

taitei_de_casa

  • Lasati foaia la uscat pe un prosop curat. Nu foarte mult deoarece se va crapa atunci cand ii veti taia, dar nici foarte putin deoarece se vor lipi. Eu i-am lasat aproximativ 30 de minute. Timpul de uscare poate sa difere in functie de grosimea foii.
  • Rulati aluatul. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit ii taiati dupa bunul plac, mai grosi sau mai subtiri.
  • Imediat ce ii taiati incercati sa-i rasfirati .

taitei_de_casa

Dintr-un ou veti face suficienti taitei pentru o oala de supa ardeleneasca de aproximativ 3-4 litri.

Gustul de acasa!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close