Aluaturi/Paine/ Patiserie

Pateuri cu brânză din aluat foietaj făcut în casă

pateuri cu branza din aluat foietaj

Mă uit la pachetul de unt din frigider și imediat îmi vin în cap imaginile cu pateurile umplute cu brânză pe care le făcea mama. Pateuri după rețeta ei veche, atât de veche încât le făcea chiar și cu margarină, căci untul nu se găsea prea ușor.

Oh, dar ce bune mai erau. Am găsit hârtiuța mică pe care abia se mai zărește scrisul și astăzi vreau să le fac.

Citesc instrucțiunile și încerc să le adaptez pentru că este genul acela de rețetă scrisă cu cantități aproximative. Un pahar (“de muștar” 🙂 ) de apă sau un pahar mic (“de țuică”) de oțet și bineînțeles tradiționalul “făină cât cuprinde”. Îmi aduc aminte că acum câțiva ani am mai făcut aceste pateuri, dar se pare că fără să îmi notez clar cantitatea în grame. Astăzi nu mai las lucrurile așa, trec la varianta modernă. Cântărim și notăm.

Pateuri cu brânză din aluat foietaj făcut în casă

Aluatul este unul foietaj, un aluat cu mai multe straturi despărțite frumos atunci când se coace. Un aluat uns cu mult unt și pentru care trebuie să ai ceva răbdare. Câteva ore bune de ținut la frigider și multă atenție la împachetări ca să obții straturi dintr-un aluat simplu, cu puține ingrediente.

Secretul? Răbdare, atenție și unt cu 82 % grăsime. Eu folosesc untul Elle & Vire.

pateuri aluat foietaj

Îmi plouă în gură numai când vorbesc despre aceste pateuri, deja le văd rumene în farfurie, pline cu brânză telemea de vacă sau oaie. Un pahar de vin roze și după amiaza de weekend arată deja mai bine.

Aluat foietaj făcut în casă

Ingrediente pentru aluat foietaj:

 • 1 ou
 • 40 ml oțet
 • 200 ml apă rece
 • 1/2 linguriță sare
 • 375 g făină
 • 200 g unt 82 % grăsime (unt moale, la temperatura camerei), eu am folosit unt Elle & Vire.
 1. Pune într-un bol: oul, apa, oțetul și sarea. Amestecă bine și adaugă 375 g făină. Amestecă până obții un aluat care nu mai are făină uscata.
 2. Pune aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină și frământă-l câteva minute. Mai pudrează din când în când blatul ca să nu se lipească aluatul. În câteva minute aluatul o să fie omogen, frumos și nu se mai lipește de mâini. TIPS: Nu rămâne blocat în cantitatea de făină scrisă mai sus, dacă aluatul este prea lipicios mai adaugă puțină făină, dacă este prea tare mai pune puțină apă. Este posibil ca de la dimensiunea oului și de la tipul de făină folosit să difere puțin cantitatea folosită. Aluatul nu trebuie să fie moale, dar nici foarte tare.
 3. Pune aluatul în folie alimentară și dă-l la rece la frigider, 1 oră.
 4. După ce a stat la rece întinde aluatul într-un pătrat cu latura de aproximativ 40 cm. Întinde 1/3 din pachetul de unt pe toată suprafața aluatului și apoi îl împachetăm. Pune un lateral al aluatului (o treime) peste cea de a doua treime ( cea din mijloc). Apoi celalalt lateral (cel opus) tot de o treime îl aduc peste. Acum am obținut un dreptunghi pe care îl împachetăm iar după modalitatea spusă mai sus (lateralul fiind acum latura mică). Obțin un pătrat de aluat, iar acest mic pătrat îl învelesc în folie alimentară și-l dau iar la frigider pentru o oră.
 5. Repet operațiunea de la punctul 4 încă de doua ori și așa folosesc tot untul.
 6. După ce am împachetat aluatul de trei ori și a stat la frigider pentru minim o oră, putem să-l întindem și să formăm pateurile. Aluatul foietaj gros acum de aproximativ 0,5- 1 cm îl tăiem în pătrate mai mici. Taie aluatul cu grijă, cu un cuțit ascuțit, dintr-o singură mișcare ca să nu strici starturile create. Eu am făcut 16 pătrate mici pe care le-am umplut cu brânză.
pateuri cu branza

Cum umplem și cum coacem pateurile cu brânză

Amestecă într-un castron 50-75 g brânza cu 1 ou (mai mic). Pune câte o jumătate de linguriță în mijlocul fiecărui pătrat de aluat foietaj și împachetează-l în formă de triunghi apăsând foarte ușor marginea. Ne purtam finuț cu aluatul ca să nu-l stricăm. Pune pateurile pe hârtie de copt într-o tavă și dă tava la cuptorul încins bine înainte, la 220 C.

Calde, proaspăt scoase din cuptor, abia aștept să le gust, să îmi aduc aminte de copilărie.

Laura

pateuri branza

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply