Aluaturi/Paine/ Patiserie

Placinte cu branza

placinte_cu_branza

Placinte cu branza la tigaie sau la cuptor.

Cum se fac cele mai simple placinte cu branza? Placinte bune cu branza la tigaie, usor de facut din aluat simplu de paine sau pizza.

In general imi gasesc inspiratia in bucatarie printre retetele mamei sau ale bunicilor. Cred ca este si normal sa se intample asta, nu? Am crescut cu ele si greu le mai scoatem din cap.  Cu toate acestea pe langa ele incercam sa aducem si noutati in bucataria noastra.

Eee de asta data am fost inspirata de reteta ardeleneasca de placinte cu branza, varza sau cartofi, facute pe vatra. Prin acele locuri  se numesc “pupuri”. Aceste placinte se faceau din alaut de paine de fiecare data cand se incingea cuptorul din curte. Si faceau paine saptamanal, deci se mancau si aceste placinte destul de des!

Incantata fiind de rezultatul obtinut si la un cuptor normal, eu am preluat reteta si de atunci parca nu ma mai satur de ea. Am avut o perioada buna in care doar asta mancam. Fiind destul de satioase nu imi trebuiau foarte multe, si in perioada aceea chiar am slabit putin 🙂 .

Ce sa mai, am inceput sa-i gatesc si copilului in weekend la micul dejun alaturi de o cana de ceai sau un pahar cu lapte. Acum si ea este innebunita dupa ele. Nu mananca branza dar placintele cu branza le adora. 

Procesul nu este deloc complicat si le fac rapid, recunosc insa ca nu mai framant aluatul asa cum o faceau bunica si strabunica mea. Ma folosesc de tehnica moderna si cu ajutorul unui robot de bucatarie sau a unui mixer, framant aluatul rapid in 1-2 minute si gata.

Dupa ce aluatul a dospit impaturesc aceste placintele si le coc la cuptor fara sa le mai las din nou la dospit. Imediat ce au fost scoase din cuptor le ung putin cu unt ca sa devina moi si numai bune de mancat (bunica le ungea cu putina slana).

Placinte ardelenesti cu branza sarata, gustare sau mic dejun.

Astazi nu am mai pornit cuptorul si le-am copt la tigaie in foarte putin ulei. Au iesit fragede si cu o textura de gogoasa. Secretul lor este sa le faci subtiri si sa le faci in tigaie la foc mic ca sa aiba timp sa se coaca.  Eu nu adaug foarte mult ulei, decat asa un strop de aceea au aspectul de copt pe vatra. Pentru un aspect lucios mareste cantitatea de ulei in care le prajesti.

Si acum parca mai aud glasciorul fiicei mele.

“Mami mai vreau…”

“Hai sa mancam si supa.”

“Dar sunt asa de buneeee!!!”

“Multumesc, iubita mea!”

Placinte cu branza

Ingredients

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 50 ml ulei
  • 330 ml apa calduta
  • 200 g branza telemea
  • ulei pentru prajit

Instructions

1

Se prepara un aluat dospit la fel ca cel de pizza. Vezi pasii AICI placinte cu branza

2

Dupa ce aluatul a dospit il impartiti in 8-10 bucati (in functie de dimensiune dorita pentru placinte)

3

Cu ajutorul unui sucitor intindeti fiecare bucata de aluat, ii puneti branza la mijloc si impaturiti din nou ca in imaginea de mai jos. Intindeti din nou cu sucitorul placinta intr-o foaie subtire. placinte cu branza

4

Prajiti-le intr-o tigaie cu foarte putin ulei, cateva minute pe fiecare parte pana devin rumene. Adaugati in tigaie ulei la fiecare placinta in parte.

5

Daca le faceti la cuptor, nu vor fi rumene deoarece nu sunt unse cu nimic, deci nu le lasati foarte mult, ci doar cat sa-si schimbe putin culoarea. Se coc rapid deoarece sunt subtiri iar daca va cunoasteti cuptorul veti sti exact cat sa le lasati. Neaparat, imediat ce le scoateti din cuptor sa le ungeti cu o bucatica mica de unt, plimband-o pe suprafata lor pana se topeste.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply