Dulciuri

Tort de lămâie

tort de lamaie

Nu ești mare fan ciocolată și vrei un desert cu cremă, răcoritor și dulce în același timp? Ce zici de un tort de lămâie cu cremă de mascarpone?

Blatul este dens, ușor umed, nu trebuie însiropat, cu aromă de lămâie și poate puțin lime. Crema este ușoară, pufoasă, din trei ingrediente simple: smântână pentru frișcă, mascarpone și zahăr pudră. Da, și ea este aromată cu lămâie și lime, coajă rasă și zeamă, poate și 1-2 linguri de lichior de portocale.

Am mai pus în tort și un strat de dulceață de coacăze, asta am avut eu în casă, o dulceață puțin acrișoară. Poți să o înlocuiești cu dulceață de afine sau chiar vișine. Deși o altă variantă ar fi să pui coacăze proaspete, așa cum am pus și eu pe tort, pentru decor și nu numai.

Tot în categoria decor au intrat și câteva felii de lămâi uscate. Se fac ușor, dar trebuie sa ai răbdare să le ții 1 – 2 ore la cuptor, la temperatură foarte mică , aproximativ 100 C, pe funcția ventilație a cuptorului. Și dacă tot am pornit cuptorul am făcut și decorațiuni din felii de portocale uscate, bune de pus în brad.

Tort de lămâie

tort lamaie

Ingrediente blat:

  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • 200 g zahăr
  • zahăr vanilat sau vanilie
  • 3 ouă
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • 100 ml zeamă de lămâie
  • 100 ml lapte (sau lapte vegetal)
  • 250 g făină
  • 1 praf de copt
  • un praf de sare

Ingrediente cremă:

  • 400 g smântână pentru frișcă
  • 75 g zahăr pudră
  • 500 g mascarpone Delaco
  • zeamă de lămâie și lime după gust (eu am pus 1 lămâie mică și 1/2 lime)
  • 1 lingura lichior portocale (sau alta aromă)

Pentru montarea torului:

  • 2-3 linguri dulceață coacăze
  • afine și lămâi pentru decor
tort de lamie cu crema de mascarpone

Cum se pregătește tortul de lămâie

  1. Pune într-un bol sau în bolul mixerului untul moale, uleiul, zahărul și vanilia, amestecă cu telul până când devine omogen. Adaugă câte un ou și mixează compoziția.
  2. Amestecă ingredientele uscate: făina, praful de copt și sarea.
  3. Toarnă treptat peste compoziția din unt și ouă câte puțin din ingredientele rămase: coaja de lămâie, laptele, amestecul de ingrediente uscate și zeama de lămâie. Se pun alternativ ca să nu se taie aluatul de la zeama de lămâie.
  4. Tapetează o forma de tort (diametrul 20 cm) cu hârtie de copt. Toarnă aluatul in formă și coace blatul la 175 C, aproximativ 60 minute (testează dacă este copt cu o scobitoare, dacă nu rămâne aluat pe scobitoare acesta este copt).
  5. Când blatul este rece se taie în trei părți egale.
  6. Pentru a face crema bate smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră. Smântâna trebuie să fie rece. Când aceasta este aproape gata adaugă brânza mascarpone și omogenizează bine crema. La sfârșit pune zeamă de lămâie, coajă de lămâie și arome (lichior de portocale).
  7. Montarea tortului: alternează straturi de blat și cremă, iar după al doilea strat de blat pune și un strat de dulceață. Ornează tortul cu cremă, afine proaspete și felii de lămâie proaspete sau uscate.
tort lamaie cu cremaa de mascarpone

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply