Dulciuri

Pandispan cu prune -prajitura rapida cu fructe

pandispan_cu_prune

     

     Inspirație de toamnă – pandișpan cu prune

Toamna este aici și noi ne bucurăm de roadele ei. În perioada aceasta a anului mă îndop cu multe prune, căci vreau sa-mi ajungă pană anul următor. Și când spun ‘mă îndop’ nu glumesc deloc. Pot mânca prune în cantități foarte mari, dar doar pentru ca m-am antrenat de mică 🙂 .

În copilărie, în vacanțele de vara pe care le petreceam la țară, mâncam o grămadă de prune. Aveam câteva soiuri de prune care mă alimentau treptat, începând din luna iulie și până în octombrie. Astfel, pană toamna târziu mâncam prune pe săturate. Plăcerea era și mai mare deoarece le culegeam singură și le mâncam după voia și bunul plac. Îmi făceam o mică sacoșa din tricou și după ce mă cățăram prin prun pentru cele mai frumoase și mai mari prune, mă așezam undeva la umbră pentru a servi micul dejun, prânzul sau cina. Eeii … da, le mâncam în loc de oricare dintre mese și nu regretam ca pierdeam vreun alt fel de mâncare.

Se pare ca nu am uitat vechile obiceiuri, doar ca acum nu mai am pomii atât de aproape. În schimb, încerc sa compensez și sa-mi fac provizii serioase ori de câte ori am ocazia. Așa am făcut și săptămâna trecuta când ne-am întors acasă  cu o lădița de prune, culeasă chiar de noi din grădina bunicuței.

Se pare ca adusesem atât de multe căci, la un moment dat când s-au terminat, copilul a remarcat și ne-a întrebat:

“Dar unde este tona aceea de prune care era aici?”.

“S-a terminat!”

Am reușit totuși sa salvez ceva fructe ca sa le pun în câteva preparate dragi mie: găluște cu prune, tartă crumble, dar și un pandișpan pufos cu prune.

Pandispan cu prune

 

pandispan_rapid_cu_prune

Un pandișpan simplu pe care mama îl face de obicei cu mere, dar pe care eu l-am transformat puțin.  Am eliminat merele și le-am înlocuit cu câteva prune delicioase. Și, ca în mai toate rețetele pe care le-am moștenit, am micșorat cantitatea de zahăr adăugată și iată rezultatul. Un pandișpan pufos cu prune, numai bun pentru desert, o gustare, un pachețel de școala sau unul de călătorie.

O toamnă frumoasă și plină de bunătăți!

 

Pandispan cu prune -prajitura rapida cu fructe

Ingredients

  • 5 ouă
  • 75 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 125 g faină
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 6 prune

Instructions

1

Separă albușurile de gălbenușuri.

2

Adaugă peste gălbenușuri un praf de sare și amestecă-le bine. Adaugă treptat uleiul și amestecă pană se incorporează.

3

Bate bine albușurile, cu ajutorul unui mixer. Când sunt deja spumă, adaugă treptat zahărul și bate în continuare pană albușul devine tare și lucios.

4

Peste albușurile bătute spuma adaugă amestecul de gălbenușuri și ulei, extractul de vanilie și amestecă totul cu o spatulă (de jos în sus ca să nu se lase albușul).

5

La sfârșit adaugă faina, praful de copt și amestecă ușor, cu o spatula, ca sa nu se lase compoziția de pandișpan.

6

Pune totul într-o tavă unsă cu ulei si tapetată cu faină (eu am folosit o tavă de 30x20 cm). Adaugă jumătăți de prune deasupra.

7

Coace prăjitura pe raftul din mijloc al cuptorului, la 190 C, pană devine rumenă. Ca să știi dacă este coaptă, înfige o scobitoare în aluat și dacă scobitoarea iese curata, fără vreun pic de aluat pe ea, înseamnă ca prăjitura este gata. prajitura cu prune

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply