Dulciuri

Tartă cu caramel și ciocolată

tarta ciocolata

Nu o să clipesc atunci când o să mă pui să aleg intre ciocolată și vanilie. Răspunsul meu o să vină înainte să termini întrebarea. Ciocolată! Iar daca mai am și caramel pe lângă este clar că mă cucerești. Așa cum m-a cucerit această tartă cu caramel și ciocolată.

Blat subțire făcut cu mult unt, un strat subțire de caramel și încă un strat de ciocolată. Este o prăjitură sățioasă , deci o să servim felii mici. Eu am făcut tarta într-o forma dreptunghiulară, dar o poți face și în formă rotundă.

Tartă cu caramel și ciocolată

tarta cu caramel si ciocolata

Ingrediente bază tartă:

  • 200 g făină
  • 50 g zahăr pudră
  • 75 g unt , eu am folosit unt Elle & Vire
  • 1 ou
  • 2 linguri apă rece

Ingrediente caramel:

  • 150 g zahăr
  • 100 g smântână pentru frișcă
  • 75 g unt , eu am folosit unt Elle & Vire

Ingrediente ciocolată:

  • 200 g ciocolată cu minim 50 % cacao
  • 175 g smântână pentru frișcă
tarta caramel

Cum se pregătește tarta cu caramel și ciocolată

Vom începe cu blatul pentru tartă. Amestecă într-un robot pentru câteva secunde faina, zahărul pudră si untul. Adaugă 1 ou și 2 linguri de apă rece, amestecă iar pentru câteva secunde. Adună aluatul într-o bilă, pune-l in folie alimentă, lasă-l la frigider timp de 30 minute. După acest timp întinde aluatul direct pe hârtie de copt, dacă se lipește de sucitor pudrează cu foarte puțină faină. Pune aluatul în tava pentru tartă cu hârtia de copt deasupra. Așază bine aluatul în tavă și lasă hârtia de copt deasupra lui. Toarnă peste el boabe de fasole, năut sau linte (eu le păstrez și pentru alte tarte) și pune tava la cuptor la 185 C. Lasă aluatul să se coacă 15 minute cu boabe deasupra și apoi îndepărtează boabele și hârtia de copt, înțeapă-l din loc în loc cu furculița și mai lasă-l încă 10-15 minute, până se rumenește ușor.

În timp ce aluatul este la copt poți face caramelul. Pune într-o cratiță zahărul și topește-l la foc mic fără să se ardă. Când aceasta este topit adaugă smântână și amestecă până când se topește tot zahărul caramelizat. Când acesta este gata pune untul, amestecă ca să se topească și ia cratița de pe foc. Lasă caramelul să se răcească complet.

Când aluatul de tartă și caramelul s-au răcit complet poți să torni caramelul peste tartă. Lasă tava la rece încă 30 de minute și apoi poți sa faci crema de ciocolată pentru ultimul strat.

Crema de ciocolată se face cel mai ușor. Nu trebuie decât să torni peste ciocolata bucăți (la temperatura camerei) smântâna pentru frișcă fierbinte. Amestecă ușor până când se topește toată ciocolata. Toarnă imediat peste tartă și stratul de ciocolată.

Acum nu mai trebuie decât să ai răbdare până a doua zi, cât timp tarta va sta la rece ca să poți să tai tarta ușor.

Bună tare este a doua zi, dar parcă și mai bună este a treia zi sau a patra, căci la noi a rezistat in frigider o săptămână întreagă. V-am spus că se consumă în porții mici.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply