Supa ardeleneasca cu taitei de casa
E clar, a venit toamna. Zilelor acestora ploioase le-am asortat o supa ardeleneasca de pui cu taitei de casa. Simplu de facut dar si cu traditie in familia noastra cu origini ardelenesti. Am luat una gaina din batatura si am fiert-o bine bine, la foc cat mai mic, alaturi de cele mai bune legume. Cateva cepe, cativa morcovi, ardei si nu in ultimul rand radacini de telina, patrunjel si pastarnac. Secretul pentru reusita unei supe bune este sa o faci la foc mic, asa ca nu neglija acest aspect!
Nimic complicat pana acum, nu? Asa am zis si eu. Gaina aruncata direct in oala alaturi de legumele curatate si pastrate intregi. Nu poate sa-ti ia mai mult de 10 minunte sa faci lucrul acesta. Intre timp, te poti odihni nitelus ca sa prinzi forta si curaj sa te apuci sa intinzi taiteii. Eu ii fac dupa metoda bunicilor si folosesc un sucitor. Daca esti fericitul posesor al unui aparat de facut paste treaba devine si mai simpla. Reteta mea de taitei o gasiti aici : taitei de casa.
Dar sa ne intoarcem la supa noastra. Dupa ce carnea si legumele s-au fiert nu ne ramane decat sa strecuram frumusel zeama si sa-i facem cunostinta cu taiteii proaspat intinsi si taiati dupa bunul plac. Mie imi plac oricum, dar daca e sa-mi ascult mama si reteta familiei trebuie sa fie taiati cat mai subtiri.
Ii mai lasam la foc mic 2-3 minute dupa care sunt numai buni de servit. O potrivim la gust cu un praf de piper proaspat macinat sau daca va place cu patrunjel tocat marunt.
Rezultatul final: O supa de pui cu taitei de casa excelenta
Gatim in functie de starea noastra de spirit, si starea mea de spirit mi-a spus zilele acestea …. supaaaa, supaaaa!! Cum sunt ascultatoare m-am conformat si am executat aceasta supa usoara.
Supa de pui cu taitei de casa
Ingredients
- 1 piept mare de pui/gaina/cocos ( sau alte parti din gaina, aproximativ 500 g carne)
- 3 cepe
- 3 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 radacina patrunjel sau frunze de patrunjel
- 1 bucata radacina telina sau frunze de telina
- 2 ardei
- cateva boabe de piper, 2 foi de dafin
- sare dupa gust
- taitei facuti dintr-un ou
Instructions
Punem bucatile de carne intr-o oala cu apa fiarta si dupa primul clocot, scoatem carnea din oala. Schimbam prima apa! Punem alta apa in oala ( aproximativ 3.5 l) si cand a inceput sa fiarba adaugam din nou carnea. Fierbeti la foc mic supa
Dupa primele 15 -20 minute de fiert adaugam legumele intregi, curatate si spalate, precum si condimentele . Timpul acesta de fierbere poate sa difere, in functie de carnea pe care o folositi. Nu dorim sa fierbem in exces carnea si legumele sa nu fie fierte dar nici invers (eu am folosit o bucata de pui de tara, nu gaina)
Dupa ce legumele si carnea sunt fierte, strecuram supa si o punem din nou in oala. Adaugam taiteii tocati si curatati foarte bine de surplusul de faina. O mai lasam la foc mic inca 2-3 minute si este gata.
Notes
Daca crezi ca schimband apa vei schimba si gustul supei, poti sa nu o faci, dar ai grija si aduna spuma facuta de carnea pusa la fiert. Mai adauga apa fierbinte daca pe parcurs observi ca a scazut nivelul de apa in supa. Ca sa nu se ingroase foarte tare supa nu folosi prea multa carne la o cantitate mica de apa. In plus, inainte de a pune taiteii in supa, ii poti pune separat intr-o alta oala cu apa clocotita, timp de 1-2 minute, dupa care ii strecori si ii adaugi in supa .
2 Comments
Mariana
September 24, 2016 at 6:11 pmArata minunat…parca ii si simt gustul!!! Sigur delicioasa! O sa incerc taiteii!
Laura-Masa in Familie
September 25, 2016 at 5:40 pmMultumesc! Sa ne spui cum au iesit 🙂