Pizza/Paste

Penne al forno

penne_al_forno

Penne al forno sau paste la cuptor

In zilele in care vreau sa fac ceva rapid de mancare si nu am inspiratie, aleg pastele. Le aleg pentru ca le am intotdeauna la indemana, pentru ca le pot combina cu ce mai am prin frigider si pentru ca sunt si preferatele familiei… nu exista reteta de paste care sa nu fie devorata de fiica mea.

Pe vremuri considerate un aliment care ingrasa, in prezent pastele sunt recunoscute ca facand parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Sarace in grasimi si bogate in carbohidrati ele asigura energie pentru o perioada lunga de timp, un combustibil bun pentru tot felul de activitati fizice. Totusi cele mai hranitoare sunt pastele din faina integrala de grau deoarece au o concentratie mai mare de vitamine, minerale si fibre.

Ce imi place cel mai mult atunci cand gatesc paste este faptul ca pot fi cat de creativa vreau, asa ca pot sa le combin dupa gustul meu si sa nu respect neaparat o reteta. Cu toate acestea exista cateva reguli dupa care ne putem ghida atunci cand alegem tipul de paste si sosul potivit:

  • pastele lungi precum spaghetti sau tagliatelle merg mai bine cu sosurile usor cremoase sau din ulei de masline
  • pastele goale pe dinauntru, cum sunt penne, fusilli merg bine cu sosuri robuste din branza, rosii sau legume

O portie generoasa de penne al forno

penne_al_forno

 

Din multitudinea de forme si arome am ales astazi pastele scurte, penne. Si pentru ca de multe ori am mancat la restaurant paste al forno, am zis sa le incerc si acasa. Am adaugat un sos roze, cateva  ciupercute si gata pastele numai bune pentru a le baga la cuptor invelite cu un strat gros de mozarella si parmezan. Atentie totusi, daca sunteti la dieta, la sosul folosit si la cantitatile de branzeturi deoarece ele pot transforma preparatul intr-unul bogat in grasimi, in ciuda faptului ca pastele au un continut scazut de grasimi.

Hmmm, dar am vorbit cam mult…. sa trecem la treaba 🙂

Ingredients

  • • 250g paste
  • • 150g ciuperci
  • • 75g ceapa
  • • 25g pasta de ardei (optional)
  • • 100ml sos de rosii
  • • 75g smantana
  • • 125g mozarella
  • • 40g parmezan (dar se poate pune extra parmezan, dupa gust)
  • • 2 linguri ulei
  • • sare si piper dupa gust

Instructions

1

1. Punem pastele la fiert intr-o oala cu apa clocotita

2

2. Intr-o tigaie incinsa adaugam uleiul si ceapa curatata si taiata marunt. O rumenim timp de 2-3 minute

3

3. Adaugam cipercile taiate bucati mai mari, sosul de rosii si pasta de ardei si le mai lasam la foc mediu inca 5 minute

4

4. Pentru a forma un sos adaugam peste legumele din tigaie treptat apa (din apa in care au fiert pastele). La inceput adaugati doar cateva linguri de apa

5

5. Dupa cele 5 minute in care a fiert sosul adaugam smantana si pastele

6

6. Daca observati ca nu au suficient sos mai puteti pune din aceeasi apa in care au fiert pastele

7

7. Puneti pastele in vase ceramice speciale pentru cuptor (sau intr-un singur vas mai mare) si adaugati mozarella si parmezan deasupra

8

8. Se pun la cuptor cateva minute pana se topesc branzeturile si devin usor aurii

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply