Pizza/Paste

Khachapuri – plăcintă cu brânzeturi și ou

Khachapuri plăcintă cu brânzeturi și ou

Dacă spui plăcinte cu brânză sărată, de orice fel, eu sunt prima care spune “Da, vreau”. In urmă cu ceva vreme am văzut aceste bărcuțe umplute cu brânză și am rămas cu gândul la ele. Khachapuri – plăcintă cu brânzeturi și ou.

Îi spunem plăcintă dar seamănă si cu o pizza. Este făcută dintr-un aluat simplu de pâine, un aluat dospit care se umple cu brânzeturi și se coace pe piatră de copt sau în tavă. Eu am ales sa fac un aluat fără frământare, unul care seamănă cu aluatul de focaccia. Dar poți să frămânți aluatul la mixer sau cu mâna. In acest caz o sa pui mai puțină apă decât am scris la ingrediente.

Iar pentru umplutură am folosit cremă de brânză de capră, ceapă verde, cașcaval afumat Delaco și ouă. După aproximativ 15 minute la cuptor ne-am așezat la masă.

Khachapuri – plăcintă cu brânzeturi și ou

plăcintă cu brânzeturi și ou

Ingrediente aluat:

 • 500 g făină
 • 1 linguriță drojdie uscată (3-4 g)
 • 10 g sare
 • 10 g zahăr
 • 400 ml apă călduță

Ingrediente umplutură:

Cum se pregătesc plăcintele cu brânzeturi:

 1. Amestecă toate ingredientele pentru aluat (fără să frămânți aluatul) și lasă bolul acoperit cu folie alimentară timp de 20 minute.
 2. Pune o 1 lingură de ulei într-un bol curat și transferă aluatul în acest bol. Acum putem să folosim tehnica de frământare – stretch and fold (aceeași metodă folosită la pâinea cu maia). Întinde câte o bucată de aluat din marginea castronului și pune-o peste partea din mijloc a aluatului. Repetă această metodă circular, învârtind castronul, timp de câteva secunde. Lasă aluatul în bolul acoperit cu folie alimentară pana cand își dublează volumul.
 3. Pune aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină, împarte-l în 4 și adună fiecare parte într-o bilă de aluat omogenă. Mai lasă pe blatul pudrat aceste bile de aluat încă 10-15 minute.
 4. Încălzește cuptorul până la 230 C. Toacă ceapa verde și rade cașcavalul pe răzătoarea mare.
 5. Întinde fiecare bilă de aluat subtire (sub 1 cm). Eu am copt câte 2 plăcinte în tavă, deci lucrează-le pe rând. Rulează marginile aluatului spre interior până obții o fomă de barcuță. Pune câte două placinte în tavă, pe hârtie de copt.
 6. Pune cremă de brânză pe fiecare plăcintă (nu pe margini). Adaugă ceapă verde, cașcaval și un ou în mijloc. Marginile se pot unge cu ou batut (dar este optional, eu am făcut ambele variante și sincer mi-a plăcut mai mult varianta fără ou pe margini)
 7. Coace plăcintele la 230 C până când se rumenesc. Dacă vrei ca gălbenușul să fie moale, îl poți adăuga când plăcintele sunt aproape coapte (iar albusul îl poți amesteca în brânză).
Khachapuri - plăcintă cu brânzeturi și ou

Poftă bună!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply