Aluaturi/Paine

Focaccia fără frământare

focaccia fara framantare

Săptămâna trecută am pus pe “repeat” aceasta focaccia delicioasă făcută cu drojdie. Focaccia fără frământare, cu bule mari de aer, moale și atât de bună încât am mâncat-o și la desert 😜

Focaccia fără frământare

focaccia

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 10 g zahăr
  • 8 g sare
  • 4 g drojdie uscată (1 linguriță)
  • 400 ml apă călduță

Cum se face focaccia fără să frămânți aluatul:

1. Amestecă toate ingredientele (fără să frămânți aluatul) și lasă bolul acoperit cu folie alimentară timp de 20 minute.

2. Pune o 1 lingură de ulei într-un bol curat și transferă aluatul în acest bol. Acum putem să folosim tehnica de frământare – stretch and fold (aceeași metodă folosită la pâinea cu maia). Întinde câte o bucată de aluat din marginea castronului și pune-o peste partea din mijloc a aluatului. Repetă această metodă circular, învârtind castronul, timp de câteva secunde. Lasă aluatul în bolul acoperit cu folie alimentară timp de 30 minute.

3. Urmează a doua împăturire a aluatului, după aceeași metodă de mai sus, stretch and fold. Lasă iar aluatul acoperit timp 30 minute.

4. Repetă pasul 3 încă o data.

5. Pune pe o hârtie de copt 1 lingură de ulei și răstoarnă aluatul (daca coci focaccia pe piatra de copt pune hârtia de copt pe un blat de lemn, dacă nu direct în tava în care urmează să coci focaccia). Întinde ușor aluatul cu mâinile date prin ulei și împăturește cele 4 margini în interiorul aluatului dând o formă dreptunghiulară aluatului. Întoarce aluatul cu partea împachetată în jos și începe să-l întinzi cu degetele unse cu ulei făcând mici găuri în aluat, împingând aluatul spre margini.

6. Pune peste aluat ingredientele dorite: măsline, sare, oregano, cimbru, roșii și lasă-l încă 15-20 minute.

7. Între timp încălzește cuptorul (și piatra de copt) la 220-230 C.
Coace focaccia așezată pe hârtia de copt direct pe piatră. Toarnă puțină apă într-o tavă pe care o pui pe raftul de sub piatra de copt. Pornește cuptorul pe funcția ventilație și coace focaccia până se rumenește bine.

Am salvat si un mic video în Intagram- Masa in Familie 😊

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply