Câteodată rețetele sunt programate și știu exact ce preparat o să fac, ce rețetă și ingrediente o să folosesc, cum o să arate sau cum o să fie gustul. Alteori, pur și simplu îmi ies niște rețete delicioase doar din resturi pe care nu vreau să le arunc. Așa s-a întâmplat și cu această rețetă de chiftele cu quinoa și legume.
Chiftele cu quinoa și legume
Nu-mi place risipa alimentară și mereu încerc să folosesc toate ingredientele în mod responsabil. Gătim doar cât mâncăm, cantități mici și cumpărăm tot așa.
Săptămâna trecută mi-a rămas ceva quinoa fiartă. Am decis să o fac chiftele. Frigiderul meu era plin de verdeață, așa că am combinat-o cu ceapă verde, usturoi verde, mărar și pătrunjel. Le-am condimentat bine cu sare și piper și am adăugat ouă și o lingură de faină de cocos ca să lege compoziția de chiftele. Atunci le-am prăjit în foarte puțin ulei și au ieșit niște chiftele delicioase. Aromate, pe gustul meu și al familiei, perfecte.
Astăzi am repetat rețeta, iar de data aceasta nu le-am mai prăjit, ci le-am făcut la cuptor. Stropite cu puțin ulei, mai mult pulverizat ca să nu folosesc o cantitate mare de ulei. Rezultatul? La fel de bune și moi, deloc uscate.
Se pare că mă împrietenesc din ce în ce mai mult cu quinoa. Promisiunea mea pentru ea? 🙂 Să o trec pe lista alimentelor pe care le am în permanență în casă.
Îmi este destul de clar că o să încerc și alte variante a acestor chiftele. De fapt alte combinații, alte legume. Suntem abia la începutul sezonului de legume proaspete, așa că o să am timp toată vara de noi încercări.
xoxo,
Laura
Chiftele cu quinoa și legume
Ingredients
- 100 g quinoa (eu am folosit quinoa albă SanoVita)
- 1-2 fire ceapă verde
- 1 fir usturoi verde
- pătrunjel și mărar
- 2 ouă
- sare și piper după gust
- 1 lingură făină de cocos
- 1-2 linguri ulei pentru prăjit la cuptor
Instructions
Pune quinoa într-o sită deasă și spal-o bine sub jet de apă rece. Apoi pune semințele de quinoa în cratiță, adaugă apa și puțină sare, pune cratița la foc mic. Atunci când începe să fiarbă, acoperă cratița cu un capac și las-o la fiert aproximativ 15 minute sau până când se absoarbe toate apa. (Quinoa se fierbe în proporții de 1 la 2, o parte quinoa și două părți apă. Deci măsoară cu aceeași cană/pahar quinoa și apa). Mai lasă cratița acoperită încă 5-10 minute, iar apoi amestecă cu o furculiță ca să separi bobițele de quinoa. Lasă quinoa până se răcește complet.
Curăță, spală și taie legumele. Adaugă-le peste quinoa împreună cu ouăle și faina de cocos. Condimentează și amestecă compoziția de chiftele. Modelează cu mâna chiftelele (de dimensiunea dorită) și pune-le pe hârtie de copt într-o tavă. Unge chiftelele cu foarte puțin ulei (sau pulverizează-l dacă ai un recipient special). Dă tava la cuptor, la 200 C. După primele 20 de minute întoarce-le și mai unge-le încă o dată cu ulei. Mai lasă tava la cuptor pentru încă 10 minute sau până când se rumenesc frumos.
No Comments