Chifle pentru hamburger
Cu efort minim obtinem niste chifle pufoase, numai bune pentru hamburgerul ideal facut in casa. Framantatul aluatului nu-i un motiv de ingrijorare, deoarece timpul alocat acestei etape este foarte scurt si puteti folosi un mixer cu palete speciale pentru aluat. Sfatul meu este sa aveti grija la drojdia folosita, caci daca nu este proaspata (aici ma refer la termenul de valabilitate al drojdiei proaspete) nu o sa creasca aluatul si va irositi timpul.
Daca le faceti mai mici, puteti sa le folositi si la micul dejun , servindu-le simple cu unt sau in sandwich-uri.
Reteta mea de chifle
Ingrediente pentru 8 chifle:
Pentru aluat:
-500 g faina tip 000
-25 g drojdie proaspata
-1 lingurita de sare
-1 lingurita de zahar
-40 ml ulei
-360 ml apa calduta
Pentru ornat :
-1 ou
-seminte de mac sau susan
Cum facem aluatul pentru chifle:
-Punem toata faina intr-un bol si o amestecam cu sarea
-Intr-o parte a bolulul faceti putin loc si puneti drojdia proaspata sfaramata, zaharul si putin din apa calduta. Amestecati cu o lingura si lasati bolul intr-un loc calduros sa isi mareasca volumul. In functie de calitatea drojdiei si de caldura din camera, difera timpul in care aceasta creste.
-Amestecati acum cu restul de faina si apa calduta pana obtineti un aluat omogen. Adaugati uleiul treptat in timp ce framantati aluatul. Eu folosesc un mixer cu palete speciale pentru aluaturi si il framant aproximativ 5 minute pana se desprinde aluatul de pe castron.
-Presarati un praf de faina deasupra aluatului si lasati-l in bol, acoperit cu un prosop, intr-un loc calduros, pana ce isi dubleaza volumul.
-Impartiti aluatul in 8 parti egale. Se framanta timp de cateva secunde, pe blatul pudrat cu putina faina, fiecare bila in parte si se aseaza in tava pe hartie de copt.
-Lasati-le din nou la dospit pana ce chiflele isi maresc volumul
-Ungeti chiflele cu ou batut si presarati deasupra seminte de mac sau susan
-Puneti tava in cuptorul incins la 200C aproximativ 20 minute, pana acestea devin rumene. Imediat ce le-ati scos din cuptor au un exterior crocant, dar atunci cand se racesc acesta devine moale exact ca interiorul chiflei.
Pofta buna!
No Comments