Dulciuri

Tort cu crema de lamaie si bezea

tort cu crema de lamaie si bezea

Adaptat dupa o reteta veche de tort la metru cu crema de vanilie, acest tort cu crema de lamaie si bezea este perfect pentru seara de Revelion. Este facut din doua checuri, unul de cacao si unul simplu, crema de lamaie care leaga feliile de chec si decorat cu bezeaua elvetiana rumenita care da un aspect festiv tortului.

Ingrediente Chec:

  • 4 oua
  • 200 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 100 ml apa calduta
  • vanilie
  • 250 g faina
  • 1 plic praf copt
  • 1 lingura cacao

Ingrediente Crema lamaie:

  • 4 galbenusuri
  • 175 g zahar
  • 75 g faina
  • 300 ml lapte
  • 175 g unt Elle & Vire
  • 1 lamaie

Ingrediente Bezea elvetiana:

  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
Tort cu crema de lamaie
  1. Checul :
    • Separa albusurile de galbenus. Amesteca galbenusurile cu 100 g zahar si adauga treptat uleiul si apoi apa calduta.
    • Bate albusurile cu restul de zahar pana devin o spuma care nu curge de pe tel.
    • Pune 1/3 din faina si praful de copt peste amestecul cu galbenus si apoi toarna totul peste albusurile batute spuma amestecand usor cu o paleta.
    • Adauga si restul de faina (din care pastrezi o lingura) si amesteca la fel de usor, de jos in sus.
    • Imparte compozitia in doua parti egale. In prima copozitie pune si ultima lingura de faina iar in a doua compozitie amesteca lingura de cacao.
    • Coace aceste compozitii in doua tavi mici de chec sau intr-o tava tava usor mai mare pe care o separi cu hartie de copt la mijloc ca sa obtii doua checuri separate: unul cu cacao si unul simplu.
    • Coace checurile la 180 C si lasa-le apoi sa re racoreasca pe raftul de racire.
  2. Crema de lamaie:
    • Amesteca galbenusurile cu zaharul, faina si adauga apoi treptat laptele (amesteca cu un tel ca sa nu faca cocoloase).
    • Pune amestecul intr-o oala cu fundul gros, pe foc mic si amesteca continuu cu telul. Cand se ingroasa o iei de pe foc si o lasi sa se raceasca. Ca sa nu faca crusta deasupra pune o folie alimentara direct peste crema.
    • Cand crema si untul ajung la temperatura camerei putem sa finalizam crema de lamaie. Pune in bolul mixerului untul si adauga treptat crema fiarta, amestecand la viteza medie. La sfarsit pune coaja de lamaie rasa si zeama de lamaie.
  3. Bezea elvetiana:
    • Pune albusurile si zaharul intr-un bol de metal (poate chiar bolul mixerului) si pune bolul pe baie de abur si amesteca cu telul pana cand albusul ajunge la 60 C (zaharul este deja topit si albusul devine albicios si se incalzeste)
    • Bate apoi albusul (adauga si o lingura de zeama de lamaie) cu mixerul pana cand se intareste.
  4. Montarea tortului:
    • Taie checurile felii. Pune crema intre feliile de chec si lipeste-le, alternand felii de chec cu cacao si simple. Asa obtii un tort in forma de chec. Poti unge tortul si deasupra cu foarte putina crema (chiar daca nu mai ai suficienta crema, nu trebuie sa fie perfect aranjat caci vom pune bezea deasupra.
    • Pune bezeaua batuta deasupra fara sa o intinzi perfect. Din loc in loc, cu o lingura, poti face mici modele. Apoi arde bezeaua cu o torta.
tort cu lamaie si bezea

Tortul se taie dintr-un colt, pe diagonala, pentru a obtine culori diferite de blat intr-o singura felie de tort.

La multi ani!

Laura

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply