Pandispan glazurat cu ciocolata

Pandispan cu ciocolata

Weekend-ul trecut nu am avut timp suficient sa fac ceva bun si dulce, asa cum ii spunem noi in casa desertului. M-am gandit insa la cea mai rapida varianta de desert: pandispanul. Tocmai ce cumparasem o forma de copt din silicon, cu inimioare si am zis ca e momentul sa o incercam.

Desert gata in 30 de minute

Pandispanul clasic contine trei ingrediente: oua, zahar si faina. Reteta merge facuta in forma de prajitura, chec sau chiar si pentru un blat simplu de tort. Cantitatile folosite sunt: cate oua, atatea linguri de zahar si tot atatea de faina. Mama nu le cantarea niciodata iar prin incercari multiple ajunsese sa stie ce lingura sa foloseasca si cat de plina trebuie sa fie ea.

Si eu cand fac acum pandispan, cu toate ca am un cantar, aleg varianta sa masor cu lingura pentru ca stiu ca o sa iasa. Asa ca daca nu aveti un cantar la dispozitie nu inseamna ca nu puteti face pandispan.

Pentru ca pandispanul sa iasa mai pufos eu am adaugat si ulei (numarul de linguri adaugate este egal cu numarul de oua), deci nu e chiar un pandispan clasic dar este unul moale, numai bun pentru a fi glazurat cu ciocolata si servit cu drag copiilor sau prietenilor aflati in vizita.

pandispan glazurat cu ciocolata

Iata reteta si cantitatile exacte. Daca aveti timp 30 de minute, incercati-o si voi!

Pandispan glazurat cu ciocolata

Prep Time: 10 mins
Cook Time: 20 mins

Ingrediente

  • 3 oua
  • 50 g zahar
  • 65 g faina
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 1/2 lingurita de cacao
  • 15 g ciocolata alba si 15 g ciocolata cu lapte pentru ornat

Modalitate de preparare

  1. Separati albusurile de galbenusuri. Cu ajutorul unui mixer bateti albusurile spuma si adaugati spre sfarsit, treptat zaharul. Stim ca albusul este bine batut daca atunci cand intoarcem castronul cu gura in jos, albusul nu cade.
  2. Adaugati un praf de sare peste galbenusuri si le amestecati putin. Le adaugati peste albusurile batute spuma si amestecati compozitia.
  3. Acum puteti sa adaugati si uleiul si amestecati din nou. Urmeaza sa puneti faina si amestecati usor cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus, astfel incat sa obtinem un aluat aerat.
  4. Cu ajutorul unei linguri turnati 3/4 din compozitie in forma de silicon unsa cu putin ulei. Peste restul compozitiei adaugati 1/2 llingurita cacao si amestecati usor pana se incorporeaza. Completati formele cu aceasta compozitie cu cacao.
  5. Le puteti pune acum la cuptorul deja incins la 180 C, timp de aproximativ 20 minute. Le testati sa vedeti daca sunt coapte cu ajutorul unei scobitori pe care o infigeti intr-una din formele de pandispan si daca scobitoarea este perfect uscata cand o scoateti atunci pandispanul este gata.
  6. Topiti ciocolata in castroanele termorezistente pe care le puneti deasupra unui vas cu apa care fierbe. Cand ciocolata este lichida, glazurati pandispanul deja racit.
Eu am folosit o forma din silicon cu inimioare pe care am uns-o cu ulei. Puneti forma pe o tava atunci cand o bagati la cuptor (deoarece acesta este destul de flexibila). Daca faceti pandispanul intr-o foma mai mare poate sa difere timpul de coacere (faceti acelasi test cu scobitoarea pentru a fi siguri ca este perfect copt).

pandispan
pandispan

No Replies to "Pandispan glazurat cu ciocolata"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.