Jurnal de Familie

Socată

socata

 

Socata este gata. Aproape o săptămână de așteptare, dar a meritat. Acum este rece, aromată și numai bună de bucurat sufletele și de trezit amintiri.

Cred că cu toții avem amintiri plăcute legate de copilărie și de băutura din flori de soc pe care mamele sau bunicile noastre o preparau acasă. Eu una îmi amintesc cu mare plăcere momentele în care mama pregătea borcanul cel mai mare să facă socată. Când era gata o punea la rece și în timp devenea puțin acidulată, exact în momentul acela îmi plăcea cel mai mult.

În amintirea acelor vremuri, an de an aștept luna mai, luna în care socul înflorește.

 

socata

Anul acesta m-am decis să fac eu socata. Așa că am luat de la mama doar rețeta, florile de soc și m-am întors acasă veselă și încrezătoare. Hai să văd dacă îmi iese. Normal ca o să-mi iasă, că doar rețeta nu presupune mare lucru. Ai nevoie doar de răbdare. Câteva zile în care trebuie să aștepți cumințel, până când florile de soc, lămâile și zahărul își fac singurele treaba.

 

socata

Socată | Rețeta Masa în Familie

Ingrediente:

  • 5 l apă
  • 6-7 flori de soc
  • 2 lămâi
  • 450 g zahăr

Mai ai nevoie de un borcan de sticla de 5 l.

Cum să faci socata:

  1. Pune într-un borcan de 5 l florile de soc spălate, lămâile spălate și tăiate felii subțiri, 350 g zahar și apa. Amesteca-le putin, până se dizolvă zahărul. Acoperă borcanul și lasă-l afară, timp de 3-4 zile. Amestecă socata zilnic. Socata este gata atunci când apa devine albicioasă. Dacă țineți borcanul direct în soare se face mai repede. Eu l-am ținut afară, dar nu în soare, așa că socata mea a fost gata în 4 zile.
  2. După ce este gata, o strecori și arunci florile de soc și lămâia. Pune într-o cratiță restul de zahăr (100 g) și pune cratița la foc mic, până se caramelizează. Peste zahărul topit, de culoare maronie toarnă cu grijă 100 ml de apă și mai lasă-l la foc mic, până se topește caramelul și devine un sirop. Adaugă siropul de zahăr ars peste socata strecurată.
  3. Acum socata este gata. O poți pune în sticle, la frigider. Dacă vrei sa devină acidulată o mai poți lăsa afară.

socata

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply