Dulciuri

Prăjitură cu blat de ciocolată și cremă dulce de leche

prajitura cu blat de ciocolata si crema dulce de leche

Așa stau pe gânduri când vreau să fac o prajitură. Cum să fie, cu ce arome, mai ales că gusturile din familia noastră diferă atât de mult când vine vorba de desert. La acest desert, în schimb, nu m-am mai gândit atât de mult și am trecut la treabă. A ieșit o prăjitură cu blat de ciocolată și cremă dulce de leche minunată.

Blatul este dens cu gust de ciocolată, nu este umed, dar dacă îți dorești îl poți însiropa. Crema este cea mai simplă pe care o puteam face. Cremă mascarpone amestecată cu lapte condensat fiert sau dulce de leche sau caramel din lapte. Deasupra un ganache simplu din ciocolată.

Dar să spun exact ce ingrediente am folosit și cum am facut acest desert în mai puțin de 1 oră.

prajitura crema mascarpone

Prăjitură cu blat de ciocolată și cremă dulce de leche

Ingrediente blat prăjitură:

  • 6 ouă
  • 75 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 100 g ciocolată
  • 50 g unt
  • 125 g făină
  • 20 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt

Ingrediente cremă:

  • 375 g mascarpone Delaco
  • 300 g lapte condensat fiert/dulce de leche (eu am cumpărat conserva de la magazinele Berezka)

Ingrediente ganache ciocolată:

  • 100 g ciocolată
  • 100 g smântână pentru frișcă
prajitura cu ciocolata si caramel

Cum se face acest desert/prăjitură cu ciocolată și caramel:

  1. Începi cu blatul de ciocolată. Topeste ciocolata și untul pe baie de abur.
  2. Separă albușurile de gălbenușuri. Bate cu mixerul albușurile cu zahărul și vanilia. Când acestea sunt spumă adaugă gălbenușurile peste care ai pus un praf de sare. Amestecă foarte ușor si toarnă ciocolata topită.
  3. Amestecă într-un castron ingredientele uscate: faina, cacaua și praful de copt. Pune-le peste compoziția de mai sus și acum amestecă cu o spatulă de jos în sus, ușor.
  4. Pune blatul într-o tavă, pe hârtie de copt. Eu am folosit o tavă dreptunghiulară de 30×20 cm, dar tu poți să folosești ce formă vrei, tavă prăjitură sau formă de tort. O să difere timpul de coacere a blatului în funcție de grosimea lui. Coace blatul la 180 C și testează-l cu o scobitoare să vezi daca este gata. Dacă nu mai rămâne aluat pe scobitoare este copt. Sfat: nu îl coace foarte mult dacă vrei ca blatul să nu fie foarte uscat. Dacă îți plac prăjiturile cu blat umed atunci îl poți însiropa.
  5. CREMA: amestecă crema mascarpone și adaugă trepat laptele condensat fiert sau caramelul din lapte. Crema o să fie tare, perfectă pentru a felia frumos prăjitura.
  6. Taie blatul în două părți egale (așa am obținut un dreptunghi mai mic). Pune crema între blaturi și deasupra.
  7. GANACHE ciocolată: încălzește smântâna pentru frișcă și toarn-o peste ciocolata bucățele. Amestecă și topește ciocolata. Când se răcește și se mai întărește toarnă crema lichidă de ciocolată peste prăjitură. O să fie ca o glazură care se va întări suficient după ce prăjitura stă la rece.

Ține prăjitura la frigider, de preferat acoperită ca să nu se usuce.

Weekend fain!

Laura

prajitura ciocolata si caramel

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply