Închei anul 2020 cu o rețetă de tartă sărată. Cum altfel decât o rețetă simplă și delicioasă. Tartă cu praz și brânză roquefort sau tartă aperitiv pentru masa de Revelion.
M-am gândit că la aperitiv pentru noaptea dintre ani să facem o tartă sărată cu brânzeturi fine cu mucegai. Am combinat brânzeturile cu praz sotat ca să îndulcim puțin gustul acestei tarte. Și chiar a mers. Îmi place cum se combină gusturile.
Tarta se servește rece, așa ca o poți face cu ceva timp înainte.

Iar pentru că lângă tartă am simțit că ar merge foarte bine și ceva fresh am ales să fac o salată simplă de fenicul. Crocantă si cu gust răcoritor. În plus nu îți ia mai mult de 2 minute să o faci. Fenicul tăiat în felii fine, frunze de pătrunjel, sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Toate amestecate exact când servești salata, altfel feniculul se înmoaie.
Tarta cu praz și brânză roquefort
Ingrediente aluat tartă:
- 250 g făină
- 100 g unt rece
- 1 gălbenuș
- sare
- 6-7 linguri de apă rece
Ingrediente umplutură tartă:
- 3 ouă
- 1 albuș
- 200 g brânză roquefort Ile de France
- 100 g smântână
- 1 fir praz și 2 linguri ulei
- piper, cimbru
Ingrediente salata de fenicul:
- 1 – 2 bulbi fenicul
- pătrunjel
- sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie după gust

Cum se prepara tarta cu praz și brânză roquefort:
- Amestecă rapid în bolul robotului de bucătărie faina cu un praf de sare și untul rece tăiat cuburi. După ce aluatul devine sfărâmicios adaugă gălbenușul de ou și treptat câte o lingură de apă rece până când aluatul devine omogen. Ai nevoie de câteva secunde ca aluatul să se adune într-o bilă în bolul robotului.
- Pune aluatul în folie alimentară, aplatizează-l și dă-i o formă rotundă. Pune-l la rece pentru 1 oră.
- Întinde aluatul cât să tapetezi o forma pentru tartă. Ca să nu se lipească întinde-l pe o foaie de copt și mai apoi îl poți pune mult mai ușor în tava de tartă. Taie marginile un cuțit sau apăsând ușor cu sucitorul pe marginea formei.
- Pune hârtia de copt și boabe de fasole uscata peste aluatul pus in tavă (fasole, năut sau linte, boabe pe care nu o să le mai folosești la mâncare ci o să le păstrezi pentru a coace alte aluaturi de tarte).
- Coace tarta cu boabe deasupra pentru 15- 20 minute, la 200 C. Îndepărtează boabele și mai coace tarta fără umplutură încă 5- 10 minute.
- În acest timp taie prazul julien și sotează-l în foarte puțin ulei.
- Bate albușurile pentru umplutură. Când acestea sunt spumă adaugă gălbenușurile, smântâna, piper și cimbru uscat. La sfârșit pune prazul sotat și răcit si jumătate din cantitatea de brânză roquefort mărunțită.
- Pune umplutura peste aluatul de tartă și presară deasupra restul de brânză roquefort mărunțită.
- Coace tarta la 180 C, aproximativ 20 minute.
- SALATA: taie bulbii de fenicul în fâșii subțiri. Adaugă pătrunjel și sosul de lămâie, ulei de măsline și sare. Pregătește salata atunci când o servești, așa o să rămână crocantă și fresh.

No Comments