Vacanța de iarnă este aproape de final. Iar eu sunt cu gândul la zilele acelea cu jocuri și distracții bine venite după mese copioase. Familie, prieteni, pentru toți am pregătit feluri de mâncarea dragi mie. Zâmbetele lor la masă sunt cele mai mari complimente.

Începutul de an nu este ușor, mă mobilizez destul de greu. Și cred că nu sunt singura, nu?

Prima rețetă de pe blog din acest an este de fapt o amintire de vacanță. O rețetă de pâinici, mici și rumene, învelite în unt.

Chifle cu unt

 

Plănuiam o masă cu prietenii ca să “testam” produsele tradiționale din carne făcute ca-n Ardeal. Șuncă afumată, cârnați crud uscați, mușchi crud uscat și alte bunătăți pe care le punem pe masă în preajma sărbătorilor în platouri cu aperitive. Dar ce ar merge cel mai bine la un astfel de aperitiv? O pâine caldă 🙂

Pâine sau chifle. Așa mi-am propus să fac câteva chifle pufoase cu unt. Unt pe care l-am pus și în aluat, dar pe care l-am folosit și pentru a unge chiflele proaspăt scoase din cuptor. Și ce culoare frumoasă au căpătat imediat ce au fost unse cu unt. Rumene, strălucitoare și delicioase.

Chifle cu unt

Ingredients

  • 450 g făină
  • 5 g drojdie uscată
  • 300 ml lapte
  • 70 g unt
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • rozmarin proaspăt
  • 10-15 g unt pentru uns chiflele

Instructions

1

Cerne făina și pune-o într-un castron. Încălzește laptele. Topește untul.

2

Într-un castron mai mic pune drojdia, zahărul, 1 lingură de făină și foarte puțin din laptele călduț, cât să faci un amestec lichid. Amestecă-l și lasă-l aproximativ 5 minute, până când începe să devină spumos (sau până crește puțin)

3

Toarnă amestecul cu drojdie peste făină. Pune sarea și restul de lapte călduț. Cu ajutorul mixerului (cu paletele pentru aluat montate) amestecă ingredientele până obții un aluat (destul de tare). Adaugă treptat untul lichid și amestecă cu mixerul până se încorporează tot untul în aluat.

4

Lasă aluatul la dospit într-un bol uns cu ulei și acoperit cu folie alimentară (pană își dublează volumul).

5

Taie aluatul în 12 bucăți, modelează bilele pe blatul pudrat cu făină sau uns cu ulei.

6

Pune bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei (lasă spațiu între ele). Adaugă rozmarinul (acesta este opțional). Lasă-le din nou la dospit.

7

Coace chiflele în cuptorul bine încins, la 200 C, până când se rumenesc.

8

După ce le-ai scos din cuptor, unge-le cu unt topit.

laura

Recent Posts

Tarta cu legume si mozzarella

Sau tarta cu ce mai ai prin frigider. Iar eu aveam acum praz, rosii uscate…

1 month ago

Supa miso ramen cu legume

Am incercat de curand sa facem supa ramen acasa si ne-a placut foarte mult cum…

1 month ago

Pesto pizza

Pizza cu blat fără frământare, sos pesto si mozzarella. Ingrediente blat fără frământare: 500 g…

2 months ago

Sandvis cu carne de vita si branzeturi

Nu e chiar un sandvis pentru mic dejun, as spune ca poate pentru un brunch…

2 months ago

Sandvis cu rosii uscate, avocado si branza cedar

Cum sa faci un sandvis delicios cu branzeturi si legume? Pregateste ingredintele din lista de…

3 months ago

Paste cu broccoli si sos cheddar

Paste cu sos alb cremos, paste cheesy cu un strop de prospetime dat de broccoli.…

3 months ago