Reteta noastra simpla de bulion sau suc de rosii, fara conservanti.
Weekendul acesta va fi unul plin, pentru ca ne apucam sa facem bulion. Nu este usor, deoarece facem o cantitate foarte mare, din aproximativ 100 kg de rosii.
Deci trebuie sa incepem devreme actiunea ‘bulionul’, caci pana vom separa pulpa rosiilor de coji si seminte o sa avem ceva de munca. Si, din pacate, vremea nu este prietenoasa. Chiar daca ai vrea, nu prea poti sa-ti alegi sa faci bulionul in ziua in care vrei tu. Il faci atunci cand se coc deodata foarte multe rosii in gradina. Si se pare ca rosiile coapte si vremea torida merg pe aceeasi alee. Asa se face ca, in fiecare an, ne apucam sa facem bulion in timpul unei calduri insuportabile.
Dar nu ma plang, ma inarmez cu vointa si, cu ajutorul familiei, la treaba!
Incepem cu pregatirea blatului de lucru si a masinii de tocat electrice cu accesoriul de separare a rosiilor montat. Spalam rosiile si le tocam bucati.
Avem treaba impartita in familie, cel mic spala rosiile, unul le taie si unul le da prin masina de tocat. Este un proces tehnologic bine gandit, ca sa ne miscam mai repede. Pana seara trebuie sa fie deja gata: fiert si pus in sticle sau borcane.
Dupa ce am inlaturat semintele si cojile din sucul de rosii, il punem intr-un ceaun si incepem sa-l fierbem la foc de lemne incetisor, pana scade aproape jumatate din el. Consistenta la care trebuie sa ajunga este cea preferata de tine. Noi il facem potrivit, nici prea gros dar nici foarte subtire, doar atat cat sa putem sa-l scoatem din sticle dupa ce se raceste. Trebuie sa ai in vedere ca il vei pune fierbinte in sticle si ca, dupa racire, bulionul va deveni mai gros.
Dupa ce consideram ca este suficient de bine fiert, ii adaugam sare dupa gust si bulionul este gata sa fie imbuteliat. Il turnam fierbinte in sticle curate, uscate bine, pe care le inchidem ermetic imediat. Lasam sticlele sa se raceasca intr-o carpa foarte groasa, deoarece racirea trebuie sa se faca usor. A doua zi il putem depozita in camara pe raft.
Cum sa procedezi:
Sau tarta cu ce mai ai prin frigider. Iar eu aveam acum praz, rosii uscate…
Am incercat de curand sa facem supa ramen acasa si ne-a placut foarte mult cum…
Pizza cu blat fără frământare, sos pesto si mozzarella. Ingrediente blat fără frământare: 500 g…
Nu e chiar un sandvis pentru mic dejun, as spune ca poate pentru un brunch…
Cum sa faci un sandvis delicios cu branzeturi si legume? Pregateste ingredintele din lista de…
Paste cu sos alb cremos, paste cheesy cu un strop de prospetime dat de broccoli.…