Rasucite cu ciocolata

Un preparat de patiserie din aluat dospit aromat cu ciocolata sau… rasucite cu ciocolata.

Stau in fata laptopului si ma gandesc ce sa iti spun despre acest desert. Daca ai ajuns pe pagina aceasta inseamna ca te-a atras reteta si ca esti iubitor de dulciuri. Ma bucur tare mult si iti multumesc pentru vizita.

Reteta are la baza un aluat dospit, asemanator celui de cozonac. Contine cam aceleasi ingrediente: lapte, oua, ulei sau unt, arome de vanilie si lamaie. Este destul de usor de facut mai ales ca nu il voi framanta decat cinci minute cu mixerul.

Pentru un aluat dospit reusit, tine cont de cele patru sfaturi de mai jos:

  • Foloseste drojdie proapata sau uscata care este inca in  termenul de valabilitate.
  • Framanta aluatul cu mixerul aproximativ 5 minute sau pana devine omogen si se desprinde de pe marginea castronului.
  • Acopera castronul cu aluat cu un prosop de bucatarie curat. Lasa-l la dospit intr-un loc calduros, pana isi dubleaza volumul.
  • Dupa modelarea aluatului in forma dorita il mai poti lasa inca 5-10 minute sa se odihneasca inainte sa-l pui la copt.

Daca ai respectat punctele de mai sus si aluatul totusi nu a crescut suficient (nu si-a dublat volumul), inseamna ca este unul compromis. Nu prea mai ai ce sa faci ca sa-l repari, pentru ca preparatul nu se va repara nici dupa coacere. Chiar si in bucatarie se intampla sa nu fie totul “roz” 🙂 .

In ceea ce ma priveste, de cand tin cont de aceste patru mici trucuri, nu ma mai sperie niciun aluat dospit. Framant aluaturi destul de des. Aluaturi de paine, de focaccia, de cornuri si uite ca am descoperit acum un aluat de tipul celui de cozonac.

Este foarte adevarat ca eu am vazut numai avantajele acestui preparat – rasucite cu ciocolata.

In primul rand faptul ca se coace repede. Modelam batoanele pe care le umplem cu ciocolata, le rasucim si, pentru ca nu contin multa coca, le dam cateva minute la cuptor si sunt gata.

Un alt plus este cel al aluatului care contine o cantitatea redusa de zahar, astfel dospirea se face mult mai repede.

Daca esti iubitor de cozonac, acest desert este varianta rapida a lui. Desigur, poti schimba umplutura cu una de nuca si zahar. Eu, in schimb, nu dau ciocolata pe nuca 🙂

Rasucite cu ciocolata

Rasucite cu ciocolata

Ingredients

  • ALUAT
  • 425 g faina
  • 1 ou
  • 250 ml lapte
  • 30 g unt topit (sau 30 ml ulei)
  • 20 g drojdie proaspata (sau 5 g drojdie uscata)
  • 50 g zahar
  • un praf de sare, vanilie si coaja de lamaie (optional)
  • UMPLUTURA
  • 100 g ciocolata
  • DECOR
  • 1 ou

Instructions

1

Pune intr-un castron ingredientele uscate: faina, zaharul, un praf de sare, drojdia uscata (daca asta folosesti), vanilia si coaja de lamaie. Amesteca-le.

2

Formeaza o mica adancitura in faina si adauga ingredientele umede: drojdia propaspata (doar daca nu ai folosit drojdie uscata) si laptele caldut. Amesteca doar drojdia cu laptele si lasa acest amestec 5 minute sa se odihneasca inainte sa incepi sa il incorporezi in faina.

3

Dupa aceste 5 minute adauga untul topit si oul si incepe sa amesteci toate ingredientele cu un mixer (cu paletele de aluat montate).

4

Mixeaza aproximativ 5 minute sau pana aluatul devine omogen si se desprinde de pe marginea castronului.

5

Acopera castronul cu un prosop de bucatarie si lasa-l la dospit intr-un loc calduros pana isi dubleaza volumul.

6

Dupa ce a dospit, intinde aluatul cu ajutorul unui sucitor pe blatul de lucru pudrat cu faina. Grosimea lui trebuie sa fie de aproximativ 1 cm si forma dreptunghiulara, ca in imaginea de mai jos.

7

Pune ciocolata intr-un castron de sticla pe baie de abur si topeste-o (metoda bain-marie). O poti intinde pe jumatate de aluat dupa ce s-a racit putin (sa nu fie lichida, ca sa nu curga din aluat).

8

Aduna jumatatea de aluat fara ciocolata pestea cea unsa cu umplutura si taie aluatul fasii. Rasuceste fiecare fasie de aluat in parte si pune-le intr-o tava pe hartie de copt.

9

Unge rasucitele cu ou batut si coace-le la 190 C, aproximativ 10 minute sau pana se rumenesc.

 

laura

Share
Published by
laura

Recent Posts

Empanadas cu branza de capra si spanac

In weekend am făcut empanadas umplute cu brânză de capră, spanac si cartofi, perfecte pentru…

5 days ago

Tarta cu legume si mozzarella

Sau tarta cu ce mai ai prin frigider. Iar eu aveam acum praz, rosii uscate…

2 months ago

Supa miso ramen cu legume

Am incercat de curand sa facem supa ramen acasa si ne-a placut foarte mult cum…

2 months ago

Pesto pizza

Pizza cu blat fără frământare, sos pesto si mozzarella. Ingrediente blat fără frământare: 500 g…

2 months ago

Sandvis cu carne de vita si branzeturi

Nu e chiar un sandvis pentru mic dejun, as spune ca poate pentru un brunch…

3 months ago

Sandvis cu rosii uscate, avocado si branza cedar

Cum sa faci un sandvis delicios cu branzeturi si legume? Pregateste ingredintele din lista de…

3 months ago