Dulciuri

Tartă cu afine și iaurt – fără coacere

Eu îi spun și desert de vară pentru că nu folosesc cuptorul, este un desert răcoritor făcut cu  fructe de sezon. Ce fructe? Ce fructe îți dorești. Eu am folosit de data aceasta afine, dar mă gândesc și la zmeură, caise sau mure. Tartă cu afine și iaurt, fară coacere.

Am făcut tarta aceasta prima dată acum câțiva ani. Și nu o data. Îmi aduc aminte că o pregăteam destul de des, îi găsisem un fan în familia noastră. Mr-ul familiei care prefera dulciurile cremoase și fără ciocolată. Eu, în schimb, sunt la polul opus, cât mai multă ciocolată, să curgă râuri, râuri …. Dar, de dragul lui, atunci am repetat rețeta de foarte multe ori, de atâtea ori încât știam rețeta și dacă mă trezeai din somn și mă întrebai rapid. Motiv pentru care nu am notat cantitățile în niciun caiet de rețete.

Acum m-am decis. Fac tarta și notez rețeta. Și unde aș putea să o scriu ca să o găsesc negreșit? Aici, pe blog. 🙂

Tartă cu afine și iaurt – fără coacere

Cum să faci rapid o tartă cu fructe fără coacere?

  • folosești o bază de tartă făcută din biscuiți și unt. Eu folosesc biscuiți digestivi și unt cu 80% grăsime.
  • poți să întinzi biscuiții cu unt doar la baza tartei sau la bază și puțin pe margine.
  • crema se face rapid amestecând iaurtul grecesc super cremos cu mascarpone, zahăr pudră și miere. Poți să folosești doar miere, mărește cantitatea de miere și scoate din rețetă zahărul pudră.
  • pune în crema fină de iaurt arome după preferință: vanilie, lămâie sau lichior de fructe. Eu am folosit lichior de portocale.
  • cele două straturi, de biscuiți și crema fină de iaurt, se potrivesc perfect cu fructe de sezon, fructe proaspete. Astfel vei obține un desert fresh, răcoritor.

Tartă cu fructe

După cum am spus, rețeta este simplă. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g biscuiți digestivi
  • 100 g unt
  • 500 g iaurt grecesc
  • 250 g mascarpone
  • 2 foi gelatină
  • 2 linguri lichior de portocale (sau alte arome)
  • 50 g zahăr pudră
  • 2 linguri miere
  • fructe proaspete: 250 g afine

Începi cu pregătirea blatului de biscuiți. Topește untul și adaugă-l peste biscuiții bine mărunțiți în robotul de bucătărie. Aceste amestec îl pui într-o formă de tort cu margine detașabilă (diametru 20 cm) sau într-o tavă de tartă. Îl aplatizezi cu mâna într-un strat uniform. Aceasta va fi baza tartei.

Pentru cremă începi cu foile de gelatină pe care le pui într-un bol cu apă rece. După ce acestea s-au înmuiat le scoți din apa rece. Adaugi două, trei linguri de apă caldă peste ele și le amesteci până se dizolvă. Pune gelatina peste iaurt, mascarpone, zahăr pudră, miere și amestecă compoziția cu lingura sau ușor cu un mixer.  Adaugă ce aroma vrei tu în această cremă, eu am pus, de data aceasta, două linguri de lichior de portocale.

Imediat ce ai terminat de amestecat crema, o poți pune peste blatul de biscuiți. Decorează prăjitura cu afine sau orice alt fruct preferat de tine sau familia ta. Dacă vrei ca fructele să rămână deasupra, să nu intre în crema de iaurt, poți să decorezi tarta după ce a stat la rece o perioadă. Lasă tarta la rece 4-5 ore sau peste noapte.

xoxo,

Laura

Tartă cu afine și iaurt

Ingredients

  • Blat:
  • 200 g biscuiți digestivi
  • 100 g unt
  • Crema:
  • 500 g iaurt grecesc
  • 250 g mascarpone
  • 2 foi gelatină
  • 2 linguri lichior de portocale
  • 50 g zahăr pudră
  • 2 linguri miere
  • Fructe:
  • 250 g afine

Instructions

1

Topește untul și adaugă-l peste biscuiții bine mărunțiți în robotul de bucătărie. Aceste amestec îl pui într-o formă de tort cu margine detașabilă (diametru 20 cm) sau într-o tavă de tartă. Îl aplatizezi cu mâna într-un strat uniform.

2

Pentru cremă începi cu foile de gelatină pe care le pui într-un bol cu apă rece. După ce acestea s-au înmuiat le scoți din apa rece. Adaugi două, trei linguri de apă caldă peste ele și le amesteci până se dizolvă. Pune gelatina peste celelalte ingrediente pentru cremă: iaurt, mascarpone, zahăr pudră, miere, lichior de portocale. Amestecă compoziția cu lingura sau ușor cu un mixer.

3

Pune crema peste blatul de biscuiți. Decorează prăjitura cu afine. Lasă tarta la rece 4-5 ore sau peste noapte. Dacă vrei ca fructele să rămână deasupra, să nu intre în crema de iaurt, poți să decorezi tarta după ce a stat la rece o perioadă.

laura

Recent Posts

Tarta cu legume si mozzarella

Sau tarta cu ce mai ai prin frigider. Iar eu aveam acum praz, rosii uscate…

1 month ago

Supa miso ramen cu legume

Am incercat de curand sa facem supa ramen acasa si ne-a placut foarte mult cum…

1 month ago

Pesto pizza

Pizza cu blat fără frământare, sos pesto si mozzarella. Ingrediente blat fără frământare: 500 g…

2 months ago

Sandvis cu carne de vita si branzeturi

Nu e chiar un sandvis pentru mic dejun, as spune ca poate pentru un brunch…

2 months ago

Sandvis cu rosii uscate, avocado si branza cedar

Cum sa faci un sandvis delicios cu branzeturi si legume? Pregateste ingredintele din lista de…

3 months ago

Paste cu broccoli si sos cheddar

Paste cu sos alb cremos, paste cheesy cu un strop de prospetime dat de broccoli.…

3 months ago