Gustari

Plăcinte cu brânză și roșii – empanadas

Rumene, bune și ușor de făcut. Plăcinte cu brânză și roșii sau empanadas.

Vrei o gustare rapidă? Sau ai invitați și vrei să-i servești cu un aperitiv delicios? Răspunsul este simplu, faci câteva plăcinte umplute cu brânză. Vor fi apreciate și sigur nu vor rămâne mult timp pe platou.

Aluatul de bază al acestor plăcinte este unul cu unt. Poate să fie folosit și la tarte. Noi chiar am făcut și o mini tartă rustică pe care am umplut-o tot cu bucăți de roșii și brânză. Pentru ca aluatul să fie gata în 2 minute ai nevoie de un robot de bucătărie, dar se poate face și fără. Ingredientele sunt simple și puține: făină, sare, unt rece, ou și foarte puțină apă, tot rece. Aluatul se lucrează rapid ca să nu se topească untul și aluatul să devină foarte moale. În plus el trebuie să stea la rece înainte să-l întinzi și să faci mini plăcinte. Deci ai nevoie și de ceva răbdare. 😛

Noi am umplut plăcintele cu brânză Delaco Junior și roșii proaspete. Am decojit roșiile, le-am tăiat bucăți potrivite și le-am lăsat la scurs ca să nu înmoaie aluatul. Am tăiat brânza bucăți și gata umplutura pentru plăcinte. Simplu, nu?

Când m-am gândit la roșii și brânză, m-am gândit că o sa meargă bine cu arome de busuioc și mentă, așa că, separat, am pregătit un sos verde, un fel de sos pesto sau un ulei aromat cu verdețuri. Am tocat mărunt frunze de mentă, busuioc și pătrunjel și am adăugat peste ele, ulei de măsline, sare, piper și un strop de zeamă de lămâie.

Sosul va completa gustul plăcintelor rumene. O plăcintă cu brânză și roșii, un strop de sos, gustarea perfectă.

Plăcinte cu brânză și roșii – empanadas

  • 250 g făină
  • 100 g unt rece
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 ou
  • 4-5 linguri apă rece ( aproximativ 60 ml)
  • Umplutură: 75 g brânză (eu am folosit igluul de lapte Delaco Junior) și o roșie mare
  • Decor : 1 ou
  • SOS: busuioc, pătrunjel, mentă, ulei de măsline, sare, piper, zeamă de lămâie.
  1. Pune făina, sarea și untul rece tăiat bucăți în bolul robotului de bucătărie și mixează până aluatul devine sfărâmicios. Dacă nu ai un robot de bucătărie, poți frământa aluatul cu mâna.
  2. Adaugă oul și apa (pune apa treptat). Amestecă până obții un aluat dens.
  3. Adună aluatul și pune-l într-o folie alimentară. Dă-l la rece 30 minute.
  4. Pudrează blatul de lucru cu făină și întinde aluatul cu un sucitor. Taie-l cu o formă rotunda și formează discuri mai mici sau mai mari (depinde de cât de mari vrei să fie aceste gustări)
  5. Pune în mijlocul fiecărui mic disc o bucată de brânză, una de roșie și îndoaie discurile în jumătate. Apoi cu vârful unei furculițe apasă marginea aluatului ușor până se lipește.
  6. Pune aceste mici plăcinte cu brânză pe hârtie de copt într-o tavă. Unge-le cu ou și coace-le la 185 C până se rumenesc.
  7. SOS: toacă mărunt verdețurile și pune peste ele sare, piper, ulei de măsline și zeamă de lămâie.

Servește plăcintele calde sau reci alături de sosul verde aromat.

xoxo,

Laura

laura

Recent Posts

Tarta cu legume si mozzarella

Sau tarta cu ce mai ai prin frigider. Iar eu aveam acum praz, rosii uscate…

1 month ago

Supa miso ramen cu legume

Am incercat de curand sa facem supa ramen acasa si ne-a placut foarte mult cum…

1 month ago

Pesto pizza

Pizza cu blat fără frământare, sos pesto si mozzarella. Ingrediente blat fără frământare: 500 g…

2 months ago

Sandvis cu carne de vita si branzeturi

Nu e chiar un sandvis pentru mic dejun, as spune ca poate pentru un brunch…

2 months ago

Sandvis cu rosii uscate, avocado si branza cedar

Cum sa faci un sandvis delicios cu branzeturi si legume? Pregateste ingredintele din lista de…

2 months ago

Paste cu broccoli si sos cheddar

Paste cu sos alb cremos, paste cheesy cu un strop de prospetime dat de broccoli.…

2 months ago