Retete cu Carne

Musaca de vinete

musaaca de vinete

Când spun vinete imediat mă gândesc la salată de vinete. Parcă vinetelor le stă tare bine în salată. Este atât de cunoscută și de pregătită în casele noastre vara că nu ai cum să nu te gândești la ea.

Îmi propun totuși să fac și alte preparate din vinete. Pane la cuptor, coapte la grătar cu sos de iaurt și pătrunjel sau musaca de vinete.

musaca vinete

Musacaua pe care o făcea mama avea puțin cam mult ulei, pentru că în rețeta ei scria să prăjești feliile de vinete în tigaie cu ulei. Eu o să fac o variantă puțin mai săracă in calorii. O să folosesc felii de vinete rumenite la grătar. Este adevarat că și pe ele le stropesc cu ulei, dar cantitatea este mult mai mică decât dacă le-aș prăji.

Pe lângă vinete o să pun felii de roșii proaspete și carne tocată. Carnea tocată o pregătesc separat, înainte de a pune musacaua în tăvi. Carne de porc (dar poate să fie și de pui sau vită) trasă la tigaie cu ceapă și condimente, sos de roșii și fiartă cât să fie deja gătită atunci când o pui la cuptor, unde nu va mai sta mult.

Partea frumoasa a rețetei: asamblarea. Pun straturi succesive de vinete, roșii și carne tocată într-o tavă sau în tăvi mici, pentru porții de o persoană. La final garnisesc cu mozzarella pentru o crustă frumoasă, delicioasă.

musaca vinete mozzarella

Musaca de vinete

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată
  • 2-3 linguri ulei
  • 3 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • o mână bună de pătrunjel
  • 100 ml suc de roșii
  • sare, piper, cimbru
  • o cană apă sau supă clară de legume
musaca de vinete cu mozzarella
  1. Curăța și taie ceapa și usturoiul mărunt. Pune într-o tigaie 2-3 linguri de ulei, ceapa și usturoiul. După câteva minute adaugă carnea. Amestecă.
  2. Când carnea își schimbă culoarea adaugă sucul de roșii, condimentele, verdeața tocată și apa. Lasă sosul să fiarbă până se evaporă tot lichidul și carnea este gătită.
  3. Taie vinetele în felii de 1-1,5 cm grosime. Stropește-le cu puțin ulei și sare. Pune feliile de vinete pe grătarul încins și lasă-le câteva minute pe fiecare parte. Pune vinetele făcute într-o farfurie.
  4. Taie și roșiile felii groase de 1-1,5 cm.
  5. Asamblarea: Pune straturi succesive de vinete, roșii, carne tocată în tavă sau în tăvi mai mici pentru porții de o persoană. Eu am pus 2 starturi din fiecare ingredient.
  6. Dă tava la cuptor pentru aproximativ 30 minute, la 200 C. După acest timp pune un start generos de mozzarella și mai pune tava la cuptor pe funcția grill. Lasă musacaua până când mozzarella este rumenă. Garnisește cu cimbru uscat.

xoxo,

Laura

musaca legume
mozzarella

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply