O mancare de fasole galbena pastai pregatita cu rosii proaspete si smantana
Fasolea pastai, o leguma cu traditie la noi in familie. Fie ca era fasole galbena lata, fie ca era galbena sau verde fideluta era nelipsita in meniul nostru de vara, sau chiar de iarna.
Vara era din abundenta in gradina si mama ne facea o ciorbita acra delicioasa, ori doar cu fasole galbena, ori o combina cu dovlecei si marar. Daca nu era ciorba, pregatea aceasta mancare de fasole galbena cu rosii proaspete. Imi placea la nebunie.
Mancare de fasole galbena pastai
Am ramas cu nostalgia acestor feluri si inca le mai pregatesc si eu acasa, cu mici modificari desigur 🙂 . Trebuia sa intervin oarecum in retete deoarece e normal sa-mi impun si eu propriul stil.
Una din diferente este ca eu nu mai fierb atat de mult legumele. Le prefer in varianta al dente, crocante putin. Nu cred ca este necear sa le fierbem pana nu mai ramane nimic din ele. Iar apoi, daca le fierbem atat de mult, mancarea nu mai este atat de aspectuoasa. Daaaa, chiar trebuie sa fie. Gustul este mult mai bun atunci cand privirea se bucura deja de aspectul frumos al mancarii.
O alta diferenta este ca eu nu mai folosesc rantas, sau adaosul de faina care sa lege sosul si legumele. Prefer un sos mai lichid pe care il ingros cu smantana pentru gatit. Nu zic ca nu era bun, doar ca varianta mea mi se pare putin mai sanatoasa. Cred ca in fiecare zi, prin obiceiurile noastre alimentare, contribuim la sanatatea noastra si la o viata mai buna.
Las mai jos reteta mea de fasole galbena pastai cu rosii si smantana si sper sa o incerci si sa-mi spui cum a iesit.
Spor in toate!
Mancare de fasole galbena pastai
Ingredients
- 500-600 g fasole pastai galbena
- 2 rosii mari
- 2 morcovi
- 1 ceapa mare
- 30 ml ulei
- 100 ml smantana pentru gatit
- 2-3 catei de usturoi
- cateva fire de patrunjel
- sare si piper dupa gust
Instructions
Curata si spala pe rand legumele. Toaca ceapa marunt si morcovul rondele.
Rosiile decojite (punandu-le 1 minut in apa clocotita si 1 minut in apa rece le vei decoji mult mai usor) toaca-le cubulete.
Rupe coditele pastailor de fasole si taie-le dupa preferinte. Eu le-am taiat in jumatate, dar pe lungimea pastailor, obtinand astfel mici spaghete din fasole.
Pune pe foc potrivit o oala cu uleiul, ceapa si morcovul iar dupa 1-2 minute rosiile. Daca nu doresti sa calesti usor legumele, pune odata cu legumele si rosiile si lasa-le impreuna pe foc pentru cateva minute pana sa adaugi fasolea.
Pune fasolea si completeaza cu apa, dar fara sa acoperi legumele deoarce acestea isi vor micsora volumul si vei avea foarte mult sos. Lasa oala sa fiarba acoperita cu un capac. Potriveste mancarea adaugand apa daca nu are suficient sos, sau lasa-o sa fiarba fara capac daca are prea mult sos.
Cand sunt aproape gata legumele, asezoneaza cu sare si piper, adauga ustruoiul si patrunjelul, tocate mai mari sau mai mici, dupa preferinte. In acelasi timp, adauga si smantana si mai lasa mancarea pe foc pentru cateva minute.
No Comments