Dulciuri

Gogoși cu iaurt, gogoși cu lingura

gogosi_cu_lingura

Aveam 14-15 ani și poftă de dulciuri mai tot timpul. Norocul meu era că știam sa fac gogoși. Gogoși cu iaurt, gogoși cu lingura sau desert la minut 😉. Făceam aluatul cât puteam de repede, un aluat care nu necesită dospire, aluat cu praf de copt și lapte bătut. Iar cât timp le prăjeam nici nu mai conta căci de la prima tură de gogoși mici făcute cu lingura mă puteam bucura de un desert pe gustul meu.

gogosi-cu-lingura

Nu am păstrat rețeta scrisă, dar astăzi am reușit să refac acele gogoșele mici, delicioase. Am zis că mănânc doar patru, cinci, dar se pare ca aceste patru, cinci s-au transformat în șase, șapte. Ce să faci cu pofticioșii? Nu îi poți opri.

Gogoși cu iaurt, gogoși cu lingura

Rețeta este cât se poate de simplă. Vorbim de un aluat moale, făcut din ouă, lapte bătut, kefir, iaurt de băut sau sana și foarte puțin ulei. Nu trebuie dospit căci în loc de drojdie îl fac cu praf de copt. Mai trebuie puțin zahar vanilat căci ce ar fi gogoșile fără vanilie și făină cât să fac aluatul potrivit pentru a fi pus cu lingura. De fapt cu lingurița, vreau gogoși mici.

gogosi_cu_lingura

Ca sa fac un aluat ușor aerat încep cu albușurile pe care le bat spumă și peste care o sa pun treptat celelalte ingrediente. Zahărul (zahăr brut și vanilat), gălbenușurile, laptele bătut și uleiul. La sfârșit adaug ingredientele uscate: faină, praf de copt și sare. Aluatul este gata.

Partea cu prăjitul nu-mi place deloc. Dar de data aceasta, de amorul gogoșelelor o voi face. Le prăjesc în baie de ulei într-o oală mică ca să nu consum mult ulei. Pun aluatul în oala cu ulei încins cu ajutorul a două lingurițe pe care le-am scufundat mai întâi în ulei. Cu una iau aluatul iar cu cea de a doua mă ajut ca să-l dezlipesc din linguriță direct în ulei (aluatul este ușor moale și lipicios). Focul îl mențin la mic spre mediu, pentru că vreau ca gogoșile să se prăjească uniform până în interior. Partea frumoasă este ca ele se întorc singure atunci când sunt prăjite pe o parte (trebuie să plutească în ulei ca să se întâmple asta).

 

gogosi_cu_laurt

gogosi-cu-iaurt

Gogoșile rămân pufoase și a doua zi. Eu le-am pudrat cu zahăr doar pe cele pe care le-am mâncat.

xoxo,

Laura

Gogoși cu iaurt, gogoși cu lingura

Ingredients

  • 2 ouă
  • 200 ml sana
  • 1 lingură zahăr brut
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 50 ml ulei
  • 230 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pentru pudrat

Instructions

1

Separă albușurile de gălbenuș. Bate albușurile spumă, adaugă zahărul, zahărul vanilat și gălbenușurile. Amestecă compoziția și pune și restul ingredientelor: sana și uleiul.

2

La sfârșit adaugă ingredientele uscate: faină, praf de copt și sare.

3

Pune aluatul în oala cu ulei încins cu ajutorul a două lingurițe pe care le scufunzi mai întâi în ulei. Cu una iei aluatul iar cu cea de a doua te ajuți ca să-l dezlipești din linguriță direct în ulei (aluatul este ușor moale și lipicios). Focul trebuie să fie mic spre mediu, pentru ca gogoșile să se prăjească uniform până în interior.

4

Servește gogoșile cu zahăr pudră sau dulceață.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply