Jurnal de Familie

Castraveti murati in otet pentru iarna

castraveti_murati_in_otet

Reteta mamei de castraveti murati in otet pentru iarna

De cand eram mica ii ajutam pe ai mei parinti sa puna muraturile pentru iarna. Ma implicau in orice, spunandu-mi ca asa o sa invat si o sa pot sa le fac si eu la randul meu. Au avut dreptate, am invatat 🙂 .

Incepeam cu bulionul, rosiile cu zarzavat, castravetii murati, ketchupul si terminam cu zacusca.

La toate contribuiam mai mult sau mai putin, dupa puteri.  Castravetii, in schimb, pentru ca se conservau foarte usor, reuseam sa-i fac fara vreun pic de ajutor. 

Chiar daca acum ii pune mama pentru mine, pentru ca are toate legumele proaspete la indemana si mai mult timp liber, nu am uitat reteta. Nu este una masurata in grame si ml, ci una in linguri si cani. Preparatul nu este pretentios, deci nu trebuie sa pui cantitati exacte. Doar sterilizarea borcanelor trebuie respectata cu strictete. Este important sa le sterilizam bine ca sa tina in camara 1 an sau poate 2.

Reteta de castraveti murati in otet – cum sa procedezi:

Ce era de retinut din reteta am retinut 🙂

  • 1 cana de otet (250 ml)- eu folosesc Otet de Topoloveni
  • 3 cani de apa (750 ml)
  • 2 linguri de sare (40 g)
  • 3 linguri de zahar (55 g)

Aseaza in borcane castravetii, cum poti mai bine ca sa nu ramana multe spatii libere. Pentru aroma, pune frunze de telina, crengute de visin, marar, usturoi, rondele de ceapa si morcov, boabe de mustar si piper. Le poti face in diverse combinatii de arome sau poti sa pui cate putin din toate. 

Amestecul cu otet de mai sus il torni peste castravetii care sunt asezati frumos in borcane (ajunge pentru aproximativ patru borcane de 700 g de castraveti).

Foloseste intotdeauna capace noi care sa nu permita aerului sa intre in borcan. Dupa ce ai inchis ermetic borcanele, pune intr-o cratita mare un prosop de bucatarie si aseaza pe el borcanele de castraveti unul langa altul. Vertical, nu rasturnate.

Pune in cratita apa cat sa nu depaseasca capacele borcanelelor. Lasa cratita la foc mic pana cand capacele borcanelor se bombeaza (se umfla usor). Atunci sunt fierte. Opreste focul si lasa borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.

Castraveti murati in otet pentru iarna

castraveti_murati_in_otet

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply