Jurnal de Familie

Bulion sau suc de rosii fara conservanti

bulion

Reteta noastra simpla de bulion sau suc de rosii, fara conservanti.

Weekendul acesta va fi unul plin, pentru ca ne apucam sa facem bulion. Nu este usor, deoarece facem o cantitate foarte mare, din aproximativ 100 kg de rosii.

Deci trebuie sa incepem devreme actiunea ‘bulionul’,  caci pana vom separa pulpa rosiilor de coji si seminte o sa avem ceva de munca. Si, din pacate, vremea nu este prietenoasa. Chiar daca ai vrea, nu prea poti sa-ti alegi sa faci bulionul in ziua in care vrei tu. Il faci atunci cand se coc deodata foarte multe rosii in gradina. Si se pare ca rosiile coapte si vremea torida merg pe aceeasi alee. Asa se face ca, in fiecare an, ne apucam sa facem bulion in timpul unei calduri insuportabile.

Dar nu ma plang, ma inarmez cu vointa si, cu ajutorul familiei, la treaba!

Incepem cu pregatirea blatului de lucru si a masinii de tocat electrice cu accesoriul de separare a rosiilor montat. Spalam rosiile si le tocam bucati.

Avem treaba impartita in familie, cel mic spala rosiile, unul le taie si unul le da prin masina de tocat. Este un proces tehnologic bine gandit, ca sa ne miscam mai repede. Pana seara trebuie sa fie deja gata: fiert si pus in sticle sau borcane.

Dupa ce am inlaturat semintele si cojile din sucul de rosii, il punem intr-un ceaun si incepem sa-l fierbem la foc de lemne incetisor, pana scade aproape jumatate din el. Consistenta la care trebuie sa ajunga este cea preferata de tine. Noi il facem potrivit, nici prea gros dar nici foarte subtire, doar atat cat sa putem sa-l scoatem din sticle dupa ce se raceste. Trebuie sa ai in vedere ca il vei pune fierbinte in sticle si ca, dupa racire, bulionul va deveni mai gros.

Dupa ce consideram ca este suficient de bine fiert, ii adaugam  sare dupa gust si bulionul este gata sa fie imbuteliat. Il turnam fierbinte in sticle curate, uscate bine, pe care le inchidem ermetic imediat. Lasam sticlele sa se raceasca intr-o carpa foarte groasa, deoarece racirea trebuie sa se faca usor. A doua zi il putem depozita in camara pe raft.

bulion

Sfaturi pentru un suc de rosii reusit:

  • Rosiile trebuie sa fie foarte coapte, noi dupa ce le culegem le mai lasam 1-2 zile in cos/ladite afara, nu in frigider.
  • Dupa ce le-ai dat prin masina de separat rosiile, le pui pe foc si, in momentul in care se incalzesc putin, le poti scoate surplusul de apa. In acest moment se separa apa din rosii, pulpa lor ridicandu-se la suprafata. Cu ajutorul unui furtun pe care il bagi in vas cat de adanc poti, tragi apa. Astfel, micsorezi timpul de fierbere al bulionului.
  • Borcanele sau sticlele trebuie sa fie curate si fara un strop de apa, eventual tinute in soare pentru a fi foarte bine uscate. Trebuie, de asemenea, sa ai capace noi cu care sa poti sa le inchizi foarte bine. Daca vor rasufla peste iarna si vor prinde aer, bulionul se va strica.
  • Nu exista un  timp exact de fierbere, depinde de cantitaea de bulion fiarta, de cat de zemoase sunt rosiile sau de cat de consistent vrei sa fie bulionul.

3 pasi simpli pentru a face acasa bulion sau suc de rosii fara conservanti

Cum sa procedezi:

  • Spala rosiile si taie-le bucati. Separa pulpa rosiilor de coji si seminte. Foloseste o masina de tocat electrica sau manuala, care are accesoriu de separare a rosiilor.
  • Pune bulionul la fiert si lasa-l pana ajunge la consistenta dorita (ai in vedere ca dupa racire se mai ingroasa putin). Adauga-i la sfarsit sare dupa gust.
  • Pune-l fierbinte (cat inca este pe foc) in borcane curate si uscate bine si inchide-le ermetic imediat. Lasa sticlele sa se raceasca pana a doua zi, invelite intr-o carpa foarte groasa.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply